Kas ir prioni

Kas ir prioni?

prioni ir infekciozi patoloģiski olbaltumvielas, kas sastāv no līdzekļiem, kas cilvēkiem un dzīvniekiem var izraisīt neirodeģeneratīvas slimības. Šiem patoloģiskajiem proteīniem ir spēja atkārtot un uzkrāties smadzenēs, izraisot progresējošus un neatgriezeniskus bojājumus.

Kā darbojas prioni?

prioni spēj pārvērst normālos proteīnus patoloģiskā formā, izraisot nešķīstošu olbaltumvielu agregātu veidošanos. Šie agregāti traucē normālu smadzeņu šūnu darbību, izraisot neironu nāvi un tādu slimību attīstību kā Creutzfeldt-Jakob slimība un liellopu spongiforma encefalopātija (pazīstama kā “Crazy Cow slimība”).

PRIONU Galvenās īpašības:

  • sastāv no patoloģiskiem proteīniem;
  • var atkārtot un uzkrāties smadzenēs;
  • izraisīt progresīvu un neatgriezenisku kaitējumu;
  • Pārvērtiet normālos proteīnus to patoloģiskā formā;
  • traucē smadzeņu šūnu darbību;
  • Var izraisīt neirodeģeneratīvas slimības.
  • Slimības, ko izraisa prioni:

    Prionu izraisītās slimības ir zināmas kā primārās slimības. Papildus Creutzfeldt-Jakob slimības un liellopu sūkļveida encefalopātijai citām primārajām slimībām ir fatāla ģimenes bezmiegs un Gerstmannn-Sträussler-Scheinker slimība.

    Diagnoze un ārstēšana:

    Primāro slimību diagnoze var būt izaicinoša, jo simptomi var būt līdzīgi citu neirodeģeneratīvo slimību simptomiem. Parasti, lai apstiprinātu diagnozi, ir jāveic klīniskās, neiroloģiskās un attēla pārbaudes.

    Diemžēl primārajām slimībām nav efektīvas ārstēšanas. Ārstēšanas uzmanības centrā ir simptomu mazināšana un pacienta ērtības nodrošināšana.

    Profilakse un pētniecība:

    Iepriekšēja slimību profilakse ietver pārtikas nekaitīguma pasākumus, piemēram, izvairoties no gaļas patēriņa inficētiem dzīvniekiem un atbilstošas ​​medicīnas instrumentu sterilizācijas nodrošināšanu.

    Joprojām tiek veikti pētījumi par prioniem, ar mērķi labāk izprast to struktūru, replikāciju un darbības mehānismus. Šie pētījumi ir būtiski iespējamu efektīvāku ārstēšanas un profilaktisko pasākumu izstrādei.

    Secinājums:

    prioni ir infekciozi patoloģiski olbaltumvielas, kas sastāv no līdzekļiem, kas var izraisīt nopietnas neirodeģeneratīvas slimības. Neskatoties uz pētījumu sasniegumiem, par šiem aģentiem vēl ir daudz ko atklāt un to sekām cilvēku un dzīvnieku veselībai.