Kas ir proporcionāli segmenti

Kas ir proporcionāli segmenti?

Proporcionālie segmenti ir svarīga ģeometrijas un matemātikas sastāvdaļa. Tos izmanto, lai salīdzinātu un saistītos ar dažādiem garumiem vai mērījumiem figūrā vai problēmā.

Proporcionālo segmentu definīcija

Proporcionālie segmenti ir līniju segmenti, kuriem ir vienāds iemesls viens otram. Tas nozīmē, ka, ja jūs sadalīsit segmentu proporcionālās daļās, attiecība starp pusēm būs vienāda.

Piemēram, ja jums ir AB segments un sadaliet to divās proporcionālās daļās, teiksim AC un CB, attiecība starp AC un CB būs tāda pati kā attiecība starp AB un AC vai AB un CB.>

Proporcionālo segmentu piemērs

Apsvērsim piemēru, lai labāk izprastu. Pieņemsim, ka mums ir AB segments ar garumu 10 cm. Mēs vēlamies sadalīt šo segmentu divās proporcionālās daļās.

Mēs varam izvēlēties punktu C segmentā AB, lai attiecība starp AC un CB būtu tāda pati kā attiecība starp AB un AC vai AB un CB.

Ja mēs izvēlamies AC = 4 cm, tad CB būs 6 cm, jo ​​attiecība starp AC un CB ir 4/6 = 2/3, kas ir tāds pats iemesls starp AB un AC vai AB un CB. P>

Tādējādi mums ir proporcionāli segmenti AC = 4 cm, cb = 6 cm un ab = 10 cm.

Proporcionālo segmentu pielietojumi

Proporcionālie segmenti tiek plaši izmantoti dažādās matemātikas un ģeometrijas jomās. Daži lietojumprogrammu piemēri ir:

  • Tales teorēma: teorēma, kas apgalvo, ka, ja trīs vai vairāk paralēlas taisnas līnijas sagriež divas šķērsvirziena līnijas, tad segmenti, kas veidojas šķērseniskās līnijās, ir proporcionāli.
  • Zelta proporcija: īpaša proporcija, kas sastopama daudzās dabiskās un mākslinieciskās formās, piemēram, Fibonači secībā.
  • Analītiskā ģeometrija: proporcionāli segmenti tiek izmantoti, lai atrastu vidējos punktus, dalīšanas punktus un citus saistītus jēdzienus.
  • Īsāk sakot, proporcionālie segmenti ir svarīgs rīks ģeometrijā un matemātikā, ļaujot salīdzināt un saistīt dažādus garumus vai mērījumus attēlā vai problēmā.