Kas ir rakstīts brīvības statujā

Kas ir rakstīts brīvības statujā?

Brīvības statuja ir viens no ikoniskākajiem Amerikas Savienoto Valstu simboliem un pārstāv brīvību un demokrātiju. Atrodas Liberdade salā Ņujorkā, statuja bija franču iedzīvotāju dāvana amerikāņiem, lai pieminētu Amerikas Savienoto Valstu simtgadi.

Stāsts par brīvības statuju

Brīvības statujas būvniecība sākās 1875. gadā un tika pabeigta 1884. gadā, atklāta 1886. gada 28. oktobrī. Projektu veica franču tēlnieks Frédéric Auguste Bartholdi, bet iekšējo struktūru projicēja slavenais inženieris Gustave Eiffel, slavenā pēc Eifeļa torņa.

Statuja ir izgatavota no vara, un tā kopējais augstums ir 93 metri, ieskaitot pjedestālu. Tas attēlo sieviešu figūru, kas ģērbusies togā, turot lāpu labajā rokā un kreisajā rokā tabu. Tableta satur Amerikas Savienoto Valstu Neatkarības deklarācijas datumu, 1776. gada 4. jūlijs, rakstīts romiešu ciparos: “IV jūlijs MDCCLXXVI”.

reģistrācija statujas pamatnē

Brīvības statujas pamats ir arī nozīmīgs uzraksts. Tajā tiek ierakstīts amerikāņu dzejnieces Emmas Lācara “jaunais koloss”. Vispazīstamākais dzejoļa posms ir:

“Dodiet man savu nogurumu, savu nabadzīgo,
Viņu stūrētas masas ilgas pēc brīvas elpošanas,
Nožēlojami atteikties no pārpildītajām pludmalēm.
Nosūtiet man šo bezpajumtniecību, ko izmet vētras,
Es pacelu savu lampu blakus zelta portālam! “

Šie vārdi atspoguļo sveiciena vēstījumu un cer, ka brīvības statuja atspoguļo visus tos, kas ierodas Amerikas Savienotajās Valstīs, meklējot labāku dzīvi.

Brīvības statujas nozīme

Brīvības statuja ir kļuvusi par simbolu ne tikai no Amerikas Savienotajām Valstīm, bet arī par brīvību un demokrātiskiem ideāliem visā pasaulē. Tas katru gadu saņem miljoniem apmeklētāju un ir vēsturisks un kultūras ievērojams nozīme.

Turklāt brīvības statuja ir arī populāra tūristu vieta, kas apmeklētājiem piedāvā iespēju uzkāpt uz vainagu vai novērot Ņujorku no pjedestāla. Statujas augšdaļas panorāmas skats ir vienkārši satriecošs.

Īsāk sakot, brīvības statuja ir daudz vairāk nekā iespaidīga skulptūra. Tas atspoguļo brīvības, vienlīdzības un iespēju pamatvērtības un turpina iedvesmot cilvēkus no visas pasaules.