Kāda ir ANO Ģenerālā asambleja

Kāda ir ANO Ģenerālā asambleja?

ANO Ģenerālā asambleja jeb Apvienoto Nāciju Organizācija ir institūcija, kas sastāv no visām 193 organizācijas dalībvalstīm. Tas tiek uzskatīts par Apvienoto Nāciju Organizācijas galveno padomdevēju un reprezentatīvu iestādi, kas ir atbildīga par lēmumu apspriešanu un pieņemšanu globālās nozīmes jautājumos.

Kā darbojas Ģenerālā asambleja?

Ģenerālā asambleja tiekas reizi gadā Ņujorkā uz regulāru sesiju, kas ilgst apmēram trīs mēnešus. Šajā periodā dalībvalstu vadītājiem ir iespēja pievērsties un parādīt savas pozīcijas visdažādākajiem priekšmetiem, piemēram, mieru un drošību, ilgtspējīgu attīstību, cilvēktiesības, cita starpā.

Visu gadu Ģenerālā asambleja var rīkot arī īpašas sesijas, ārkārtas sanāksmes un tematiskās debates saskaņā ar apspriesto jautājumu vajadzību un steidzamību.

Kāda ir Ģenerālās asamblejas loma?

Ģenerālās asamblejas loma ir veicināt starptautisko sadarbību, meklēt risinājumus globālām problēmām un pieņemt lēmumus, kas var ietekmēt starptautisko darba kārtību. Turklāt Ģenerālā asambleja ir atbildīga arī par nepastāvīgu Drošības padomes locekļu ievēlēšanu, ANO budžeta apstiprināšanu un komiteju un komiteju izveidošanu, lai risinātu īpašus jautājumus.

Ir svarīgi uzsvērt, ka Ģenerālās asamblejas pieņemtie lēmumi nav saistoši, tas ir, viņiem nav pilnvaru uzlikt saistības dalībvalstīm. Tomēr Ģenerālās asamblejas apstiprinātajām rezolūcijām var būt ievērojams politiskais svars un ietekmēt valstu rīcību un politiku.

Ziņkārības par Ģenerālo asambleju:

  • Ģenerālā asambleja tika izveidota 1945. gadā kopā ar ANO izveidi.
  • Ģenerālā asambleja sastāv no sešām galvenajām komitejām, kas cita starpā nodarbojas ar tādām tēmām kā atbruņošanās, cilvēktiesības, ekonomiskā un sociālā attīstība.
  • Ģenerālā asambleja var arī piešķirt novērotāju stāvokli starptautiskām organizācijām un nevalstiskām vienībām.

  • gads
    tēma

    atsauce

    2020 labākas nākotnes veidošana kopā: globālā daudzpusības atjaunošana cilvēku labā, planēta, labklājība un miers
    2019 Visu līdzdalības nodrošināšana: daudzpusības un globāla dialoga stiprināšana mieru un ilgtspējīgu attīstību
    2018 Padariet ANO atbilstošu visiem: globālā vadība un kopīga pienākums par mierīgu, taisnīgu un ilgtspējīgu sabiedrību