Kas ir prostata un kāda ir tā funkcija

Kāda ir prostata un kāda ir tā funkcija?

Prostata ir vīriešu reproduktīvās sistēmas dziedzeris, kas atrodas tieši zem urīnpūšļa un taisnās zarnas priekšā. Tam ir valrieksta forma un ieskauj urīnizvadkanālu, kas ir kanāls, kas atbild par urīnpūšļa urīna pārvadāšanu no ķermeņa.

prostatas funkcija

Prostatas galvenā funkcija ir radīt šķidrumu, kas veido daļu no spermas, kā arī sēklinieku radīto spermu un šķidrumus, ko rada sēklas pūslīši. Šis prostatas šķidrums palīdz barot un aizsargāt spermu, palielinot viņu izdzīvošanas un auglības iespējas.

Turklāt prostatai ir arī liela nozīme urinēšanas kontrolē. Tas ietver urīnizvadkanālu un, kad tas ir veselīgs, palīdz regulēt urīna plūsmu, izvairoties no tādām problēmām kā urīna nesaturēšana.

prostatas problēmas

Neskatoties uz to nozīmi, prostatu var ietekmēt vairākas veselības problēmas, visizplatītākā ir labdabīga prostatas hiperplāzija (HPB) un prostatas vēzis.

HPB raksturo palielināts prostatas lielums, kas var izraisīt tādus simptomus kā grūtības urinēšana, vāja strūklas urīna strūkla un palielināts došanās uz vannas istabu biežumu. Prostatas vēzis ir ļaundabīga slimība, kas var attīstīties prostatas dziedzerī, kas ir biežāka gados vecākiem vīriešiem.

Ir svarīgi veikt regulārus eksāmenus, lai agri atklātu šīs problēmas un vajadzības gadījumā meklētu pienācīgu ārstēšanu.

  • Rutīnas prostatas veselības eksāmeni:
  • taisnās zarnas pieskāriena eksāmens;
  • PSA deva (specifisks prostatas antigēns);
  • Prostatas ultraskaņa;
  • Prostatas biopsija.

  • Ir svarīgi atzīmēt, ka tikai specializēts ārsts var veikt pareizu diagnozi un norādīt uz vispiemērotāko ārstēšanu katrā gadījumā.

    Īsāk sakot, prostata ir svarīgs dziedzeris vīriešu veselībai, kas ir būtiskas funkcijas urinēšanas un kontroles funkcijas. Ir svarīgi rūpēties par prostatas veselību un veikt regulāras pārbaudes, lai novērstu un agrīni atklātu iespējamās problēmas.