Kas ir pārošanās

Kas ir pārošanās?

Pārošanās ir būtisks process dažādu sugu, ieskaitot cilvēkus, reproducēšanai. Šis ir brīdis, kad divi pretējā dzimuma indivīdi sanāk kopā ar gametu pārnešanu, reproduktīvajām šūnām, kas atbild par jaunas būtnes veidošanos.

Kā notiek pārošanās?

Pārošanās var atšķirties atkarībā no sugas, bet parasti ietver pievilcību starp indivīdiem, kam seko rituālu griešana un īpaša izturēšanās. Daudzos gadījumos vīrietis veic izstādes, lai piesaistītu sievietes, piemēram, stūrus, dejas vai ligzdu būvniecību.

Pēc pievilcības notiek kopulācija, kad indivīdu reproduktīvie orgāni sanāk kopā, lai pārsūtītu gametas. Dažās sugās, piemēram, zīdītājiem, kopulācijai var sekot grūtniecības periodam, kurā embrijs attīstās sievietes ķermenī.

Pārošanās nozīme

Pārošanās ir būtiska sugu izdzīvošanai un saglabāšanai. Veicot reprodukciju, tiek ģenerēti jauni indivīdi, nodrošinot ģenētisko daudzveidību un pielāgošanos videi. Turklāt pārošanās ir arī svarīga loma seksuālajā atlasē, kur visdrīzāk vairojas indivīdi.

Ziņkārības par pārošanos

  • Dažām sugām ir sarežģīti pārošanās rituāli, kas var ietvert dejas, krāsu displejus vai pat cīņas starp vīriešiem, lai uzvarētu sievieti.
  • Ir dažādi pārošanās veidi, piemēram, monogāmi (kad vīrietis pievienojas vienai sievietei), poligāmi (kad vīrietis pievienojas vairākām mātītēm) un daudzsološi (kad starp indivīdiem nav fiksētas savienības).
  • Dažām sugām, piemēram, sadursmju zivīm, ir hermafroditisms, tas ir, indivīds visu mūžu var būt gan vīrietis, gan sievietes.


  • definīcija

    gametes reproduktīvās šūnas, kas atbild par jaunas būtnes veidošanos.
    copulation reproduktīvo orgānu savienība gametu nodošanai.
    grūtniecība periods, kad embrijs attīstās sievietes ķermenī.
    seksuālā atlase process, kurā visdrīzāk lielāki cilvēki reproducē.