Kas ir skābums

Kas ir skābums?

skābums ir vielas ķīmiska iezīme, kuras pH ir mazāks par 7. To mēra skalā no 0 līdz 14, un vērtības zem 7 norāda skābumu, vērtības virs 7 norāda sārmainību un vērtība 7 norāda neitralitāte.

Kā mēra skābumu?

Vielas skābumu var izmērīt, izmantojot pH mērītāju, kas ir ierīce, kas nosaka šķīdumā esošo ūdeņraža jonu (H+) koncentrāciju. Jo lielāka ir h+jonu koncentrācija, jo skābāka ir viela.

Kāda ir skābuma ietekme uz cilvēka ķermeni?

Pārmērīgs skābums cilvēka ķermenī var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram, grēmas, gastroezofageālā refluksa, kuņģa čūlas, cita starpā. Turklāt skābums var ietekmēt arī asins pH līdzsvaru, pasliktinot pareizu ķermeņa darbību.

Kā ārstēt skābumu?

Skābuma ārstēšana ir atkarīga no problēmas cēloņa un smaguma. Gaismas gadījumos simptomus ir iespējams mazināt ar antacīdu medikamentiem, kas neitralizē kuņģa skābi. Smagākos gadījumos var būt nepieciešama jaudīgāku zāļu lietošana, ko noteikusi ārsts.

Kādi pārtikas produkti izraisa skābumu?

Ir zināms, ka daži pārtikas produkti palielina kuņģa skābumu, piemēram, taukainus pārtikas produktus, ceptus ēdienus, pārstrādātus pārtikas produktus, alkoholiskos dzērienus, kafiju, soda, cita starpā. Izvairīšanās no pārmērīga šo pārtikas produktu patēriņa var palīdzēt samazināt ķermeņa skābumu.

  • treknie pārtikas produkti
  • Fritura
  • Apstrādāti pārtikas produkti
  • Alkoholiskie dzērieni
  • Kafija
  • bezalkoholiskie dzērieni
  • Kā novērst skābumu?

    Var veikt dažus pasākumus, lai novērstu skābumu, piemēram, izvairoties no pārmērīga skābu pārtikas produktu patēriņa, līdzsvarota un veselīga uztura uzturēšana, izvairīšanās no alkohola un bezalkoholisko dzērienu patēriņa, nesmēķējot, izvairoties no stresa un praktizējot fiziskās aktivitātes.

    Secinājums

    skābums ir vielas ķīmiska iezīme, kas dažādos veidos var ietekmēt cilvēka ķermeni. Ir svarīgi zināt skābuma simptomus, cēloņus un ārstēšanu, kā arī pieņemt profilaktiskus pasākumus, lai izvairītos no veselības problēmām, kas saistītas ar šo ķīmisko nelīdzsvarotību.