Kas ir Advent

Kas ir Advent?

Advente ir liturģisks periods, kas notiek pirms Ziemassvētkiem, ko svin katoļu baznīca un dažas kristīgas konfesijas. Tas iezīmē jaunā liturģiskā gada sākumu un mērķis ir sagatavot ticīgos Ziemassvētku ierašanās, kas ir Jēzus Kristus dzimšanas svētki.

Adventes izcelsme un nozīme

Termins “Advent” nāk no latīņu valodas “Adventus”, kas nozīmē “ierašanās” vai “nāk”. Šo svētku izcelsme datēta ar kristietības agrīnajiem gadsimtiem, kad ticīgie sagatavojās Jēzus Kristus atnākšanai uz pasauli.

Advent ir četras nedēļas periods, kas svētdien sākas vistuvāk 30. novembrim un beidzas 24. decembrī, Ziemassvētku vakarā. Šajā laikā ticīgie tiek aicināti pārdomāt Jēzus atnākšanu pagātnē, viņu klātbūtni tagadnē un otro nākšanu nākotnē.

Adventes simboli un tradīcijas

Adventi ir raksturīgi dažādi simboli un tradīcijas, kas palīdz ticīgajai pieredzei šajā sagatavošanās periodā. Daži no galvenajiem ir:

  • Violetā krāsa: Adventa liturģiskā krāsa ir purpursarkana, kas simbolizē nožēlu, pārveidošanu un gaidīšanu;
  • Adventes vainags: vainags, kas izgatavots no zaļiem zariem, ar četrām svecēm, pa vienai katrai Adventa nedēļai;
  • Adventes sveces: katra svece ir viena no četrām Adventa nedēļām un tiek iedegta katru svētdienu;
  • Adventes kalendārs: kalendārs ar 24 logiem, pa vienam katram decembrim, kas katru dienu tiek atvērti Ziemassvētkiem;
  • Bībeles lasījumi: Adventes masu un svinību laikā tiek lasīti Bībeles fragmenti, kas runā par Jēzus atnākšanu;
  • Dziesmas un dziesmas: īpašas dziesmas tiek dziedātas Adventa laikā, piemēram, “Veni, Veni, Emanuel” (nāc, nāc, Emanuels).

Adventes nozīme

Advente ir gaidīšanas, cerības un sagatavošanās laiks Jēzus Kristus ierašanās brīdim. Viņš aicina mūs pārdomāt Ziemassvētku patieso nozīmi un garīgi sagatavoties, lai svinētu Pestītāja dzimšanu.

Turklāt Advents mums atgādina, ka Jēzus nav tikai vēsturiska figūra, bet gan kāds, kurš ir klāt mūsu dzīvē un atkal nāks laika beigās. Tas ir ticības atjaunošanas periods un attiecību ar Dievu stiprināšana.

Secinājums

Advente ir īpašs periods kristiešu dzīvē, kuri aicina mūs sagatavoties Jēzus Kristus ierašanās brīdim. Tas ir pārdomu, lūgšanas un ticības atjaunošanas laiks, kas mums palīdz izjust Ziemassvētku patieso nozīmi.

Vai mēs varam izmantot šo Adventes laiku, lai tuvotos Dievam un sagatavotos, lai svinētu Glābēja dzimšanu mūsu sirdīs.