Kas ir androģenētiskā alopēcija

Kas ir androģenētiskā alopēcija?

Androģenētiskā alopēcija, kas pazīstama arī kā vīriešu vai sieviešu modeļa baldness, ir kopīgs stāvoklis, kas ietekmē gan vīriešus, gan sievietes. To raksturo pakāpenisks un progresīvs matu izkrišana, it īpaši galvas ādas reģionā.

Androģenētikas alopēcijas

cēloņi

Androģenētisko alopēciju izraisa ģenētisko un hormonālo faktoru kombinācija. Tiek uzskatīts, ka galvenais iemesls ir ģenētiskā predispozīcija, kas tiek pārnesta no paaudzes uz paaudzi. Turklāt nozīmīga loma stāvokļa attīstībā ir arī hormonu dihidrotestosterona (DHT) klātbūtnei.

Androģenētiskās alopēcijas

simptomi

Androģenētiskās alopēcijas simptomi atšķiras atkarībā no dzimuma. Vīriešiem matu izkrišana parasti sākas tempļos un vainagā, veidojot pliku zonu galvas augšdaļā. Sievietēm matu izkrišana ir izkliedētāka, galvenokārt ietekmējot galvas ādas augšdaļu.

Papildus matu izkrišanai citi bieži sastopami simptomi ietver matu retināšanu, samazinātu matu blīvumu un palielinātu matu izkrišanu mazgāšanas vai tīrīšanas laikā.

Androģenētikas alopēcijas ārstēšana

Androģenētiskajai alopēcijai ir pieejamas vairākas ārstēšanas metodes, kas var palīdzēt palēnināt stāvokļa progresēšanu un stimulēt matu augšanu. Dažas no visbiežāk sastopamajām ārstēšanas metodēm ir:

  • Aktuālās zāles, piemēram, minoksidils;
  • Mutiskas zāles, piemēram, finasteride;
  • Matu transplantācija;
  • Lāzera terapijas;
  • Matu parūku vai protēzes izmantošana.

  • ārstēšana
    apraksts

    aktuālās zāles minoksidils tiek piemērots tieši galvas ādai un var palīdzēt stimulēt matu augšanu.
    perorālās zāles Finasteride ir zāles, kas darbojas, bloķējot hormona DHT darbību, palīdzot novērst matu izkrišanu.
    matu transplantācija matu transplantācija ir ķirurģiska procedūra, kurā veselīgi matu folikuli tiek noņemti no donora zonas un pārstādīti uz teļa zonu.
    lāzera terapijas lāzera terapija var palīdzēt stimulēt matu augšanu, uzklājot zemu galvas ādas gaismu.
    kapilāru parūkas vai protēzes Matu parūku vai protēzes izmantošana var būt iespēja tiem, kas vēlas maskēt matu izkrišanu.