Kas ir artrīts

Kas ir artrīts?

artrīts ir slimība, kas ietekmē cilvēka ķermeņa locītavas. Tas var izraisīt sāpes, iekaisumu, stīvumu un kustības grūtības. Ir dažādi artrīta veidi, kas ir visizplatītākais osteoartrīta un reimatoīdā artrīta gadījumā.

osteoartrīts

osteoartrīts ir visizplatītākā artrīta forma. Tas notiek, kad skrimšļi, kas pārklāj locītavas, laika gaitā nolietojas, izraisot sāpes un stingrību. Osteoartrīts parasti ietekmē roku, ceļgalu, gurnus un kolonnu.

reimatoīdais artrīts

Reimatoīdais artrīts ir autoimūna slimība, kas izraisa hronisku locītavu iekaisumu. Tas var ietekmēt jebkuru ķermeņa locītavu, bet tas ir biežāk sastopams rokās, dūrēs un pēdās. Papildus locītavām reimatoīdais artrīts var ietekmēt arī citus orgānus, piemēram, ādu, acis un plaušas.

artrīta simptomi

Artrīta simptomi var atšķirties atkarībā no slimības veida un smaguma. Daži no visbiežāk sastopamajiem simptomiem ir:

  • Sāpes locītavās;
  • Pietūkums un apsārtums locītavās;
  • Rīta stīvums;
  • Kustības grūtības;
  • Nogurums;
  • Apetītes zudums;
  • Zems drudzis.

Ir svarīgi meklēt ārstu, ja jums ir kāds no šiem simptomiem, jo ​​agrīna diagnoze un pareiza ārstēšana var palīdzēt kontrolēt slimību un uzlabot dzīves kvalitāti.

Artrīta ārstēšana

Artrīta ārstēšana var ietvert zāļu lietošanu sāpju un iekaisuma mazināšanā, fizikālā terapijā, fiziskos vingrinājumos, uztura un dzīvesveida izmaiņas un smagos gadījumos operāciju. Ārstēšanas mērķis ir samazināt sāpes, uzlabot locītavu darbību un novērst neatgriezeniskus bojājumus.

artrīta profilakse

Lai arī ne vienmēr ir iespējams novērst artrītu, daži pasākumi var palīdzēt samazināt slimības attīstības risku. Uzturiet veselīgu svaru, regulāri vingrojiet, izvairieties no locītavu ievainojumiem, ir sabalansēts uzturs un nesmēķēšana ir daži no pasākumiem, kas var palīdzēt novērst artrītu.

Secinājums

artrīts ir slimība, kas ietekmē locītavas un var izraisīt sāpes un kustības grūtības. Ir dažādi artrīta veidi, kas ir visizplatītākais osteoartrīta un reimatoīdā artrīta gadījumā. Agrīna diagnoze un pareiza ārstēšana ir būtiska, lai kontrolētu slimību un uzlabotu pacientu dzīves kvalitāti.