Kas ir baktērijas Escherichia coli

Kas ir baktēriju Escherichia coli?

Escherichia coli, pazīstams arī kā E. coli, ir gramnegatīvas baktērijas, kas ir daļa no cilvēku un dzīvnieku zarnu mikrobiotas. Tas galvenokārt ir sastopams zarnās, un tam ir liela nozīme vitamīnu gremošanā un ražošanā.

Escherichia coli

īpašības

coli ir vienšūnu organisms, kam ir stieņa forma un kuru klasificē kā izvēles anaerobās baktērijas, tas ir, tas var izdzīvot gan skābekļa vidē, gan bez tās. Tas spēj ātri reproducēt, kas veicina tā augsto izplatību cilvēka zarnās.

Escherichia coli

veidi

Ir vairāki E. coli veidi, no kuriem lielākā daļa ir nekaitīga un pat labvēlīga ķermenim. Tomēr daži E. coli veidi var izraisīt slimības, piemēram, urīnceļu infekcijas, gastroenterītu un pat smagas infekcijas, piemēram, urēmisko hemolītisko sindromu.

Scherichia coli pārraide

E. Col pārnešana var notikt, patērējot piesārņotu pārtiku, saskari ar inficētiem dzīvniekiem, piesārņotu ūdeni un pat tiešu kontaktu starp cilvēkiem. Svarīgi ir tas, ka baktērijas var novērst veselīgu indivīdu fekālijās, tāpēc pareiza roku higiēna ir kritiska, lai novērstu pārraidi.

Profilakse un ārstēšana

Lai novērstu E. coli infekcijas, ir svarīgi pieņemt higiēnas pasākumus, piemēram, roku mazgāšanu pirms ēšanas un pēc vannas istabas lietošanas, ēdiena pareizi pagatavot un izvairoties no neārstēta ūdens patēriņa. Infekcijas gadījumos ārstēšana parasti ietver specifisku antibiotiku lietošanu baktēriju apkarošanai.

Secinājums

Escherichia coli ir baktērijas, kas parasti sastopamas cilvēku un dzīvnieku zarnās. Lai arī vairums celmu ir nekaitīgi, daži veidi var izraisīt slimības. Lai izvairītos no E. coli infekcijām, profilakse, izmantojot atbilstošus higiēnas pasākumus.