Kas ir bakteriófagos

Kas ir bakteriofago?

Bakteriofāgi, kas pazīstami arī kā fāgi, ir vīrusi, kas inficē un vairojas baktērijās. Tie tiek uzskatīti par dabiskiem baktēriju plēsējiem, un tiem ir liela nozīme baktēriju populāciju kontrolē.

Kā darbojas bakteriophagos?

Bakteriofāgiem ir struktūra, kas sastāv no olbaltumvielu kapsulas, kas ietver to ģenētisko materiālu, kas var būt DNS vai RNS. Tie īpaši saistās ar receptoriem uz baktēriju virsmas un injicē to ģenētisko materiālu tām.

Kad baktērijās, fagusa ģenētiskajā materiālā tiek pieņemts baktēriju metabolisma kontrole, liekot baktērijām iegūt vairāk Fago eksemplāru. Šīs kopijas uzkrājas baktērijās un galu galā baktērijas sadalās, atbrīvojot nesen graduētos fagos, lai inficētu citas baktērijas.

bakteriofago lietojumprogrammas

Bakteriofāgi ir pētīti un izmantoti dažādās jomās, piemēram, medicīnā, pārtikas rūpniecībā un lauksaimniecībā. Piemēram, medicīnā tie ir izpētīti kā alternatīva antibiotikām izturīgu baktēriju infekciju ārstēšanā.

Pārtikas rūpniecībā bakteriofāgus var izmantot, lai kontrolētu baktēriju piesārņojumu un pagarinātu pārtikas laiku. Lauksaimniecībā tos var izmantot, lai apkarotu baktēriju kaitēkļus, kas ietekmē stādījumus.

zinātkāre:

Bakteriophagos 1915. gadā atklāja britu zinātnieks Frederiks Tvorts un patstāvīgi franču zinātnieks Fēlikss D’Adelle 1917. gadā.

  • Frederiks Twort
  • Félix d’herelle

  • zinātnieks
    atklāšanas gads

    Frederiks Twort 1915
    félix d’herelle 1917