Kas ir nātrija un kālija sūknis

Kas ir nātrija un kālija sūknis?

Nātrija un kālija sūknis, kas pazīstams arī kā Na+/K+sūknis, ir olbaltumviela, kas atrodas visu mūsu ķermeņa šūnu membrānā. Tam ir galvenā loma šūnu elektroķīmiskā līdzsvara uzturēšanā.

Kā darbojas nātrija un kālija sūknis?

Nātrija un kālija sūknis izmanto enerģiju no ATP (adenozīna trifosfāta), lai nātrija jonus (Na+) pārvadā no šūnas un kālija joniem (K+) šūnā. Šis process notiek pret koncentrācijas gradientu, ti, no vismazāk koncentrētās barotnes līdz koncentrētākajai barotnei.

Šī nātrija un kālija sūkņa darbība ir būtiska, lai saglabātu jonu koncentrācijas atšķirības starp intracelulāro un ārpusšūnu barotni. Šī koncentrācijas atšķirība ir svarīga nervu impulsu, muskuļu kontrakcijas, šūnu tilpuma regulēšanas un vielu pārvadāšanas caur šūnu membrānu pārnešanai.

nātrija un kālija sūkņa nozīme

Nātrija un kālija sūknis ir būtisks mūsu ķermeņa šūnu pareizai darbībai. Tas garantē homeostāzi, tas ir, iekšējo līdzsvaru, kas nepieciešams ķermeņa sistēmu pareizai darbībai.

Turklāt nātrija un kālija sūknis ir iesaistīts dažādos fizioloģiskos procesos, piemēram, asinsspiediena regulēšana, intracelulārā pH kontrole, barības vielu transportēšana un atkritumu izvadīšana.

Ziņkārība: Nātrija un kālija sūknis ir atbildīgs par aptuveni 20-30% no mūsu ķermeņa kopējiem enerģijas patēriņiem.

  • Aktīvs transports
  • Elektroķīmiskais līdzsvars
  • Nervu impulsi
  • Muskuļu kontrakcija

  • jons
    intracelulārā koncentrācija
    ārpusšūnu koncentrācija












    nātrijs (na+) 15 mm 145 mm
    kālijs (k+) 150 mm 5 mm