Kas ir kalorijas

Kas ir kalorijas?

Kalorijas ir enerģijas mērīšanas vienības. Tos izmanto, lai kvantitatīvi noteiktu enerģijas daudzumu, ko pārtikas produkti nodrošina mūsu ķermenim. Kad mēs uzņemam pārtiku, mūsu ķermenis tos pārveido enerģijā, lai veiktu visas svarīgās funkcijas, piemēram, elpošanu, pārtiku sagremošana, ķermeņa temperatūras saglabāšana.

Kā tiek aprēķinātas kalorijas?

Pārtikā esošie kalorijas tiek aprēķinātas, pamatojoties uz ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku daudzumu katrā ēdienā. Katram no šiem makroelementiem ir īpašs kaloriju daudzums uz gramu:

  • ogļhidrāti: 4 kalorijas uz zāles
  • Olbaltumvielas: 4 kalorijas uz zāles
  • Tauki: 9 kalorijas uz zāles

Tāpēc, pievienojot kaloriju daudzumu no katra makroelementa, ir iespējams noteikt ēdiena kopējo kaloriju vērtību.

Kā kalorijas ietekmē mūsu ķermeni?

Pārmērīgs kaloriju patēriņš var izraisīt svara pieaugumu, jo mūsu ķermenis uzkrāj lieko enerģiju tauku veidā. No otras puses, nepietiekams kaloriju patēriņš var izraisīt svara zudumu un pat nepietiekamu uzturu.

Ir svarīgi atzīmēt, ka ne visas kalorijas ir vienādas. Pārtika, kas bagāta ar barības vielām, piemēram, augļiem, dārzeņiem un veseliem graudiem, nodrošina kalorijas veselīgākā veidā, jo tie ir arī vitamīnu, minerālu un šķiedru avoti. Jau apstrādāti un bagāti ar cukuriem un piesātinātiem taukiem var nodrošināt tukšas kalorijas, ti, bez uzturvērtības.

Kā aprēķināt kaloriju patēriņu?

Lai aprēķinātu kaloriju patēriņu, ir jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, vecums, dzimums, svars, augums, fiziskās aktivitātes un objektīvs (svara zaudēšana, svara saglabāšana vai svars). Šajā aprēķinā ir pieejamas vairākas formulas un kalkulatori.

Ir svarīgi atcerēties, ka kaloriju patēriņam jābūt līdzsvarotam un piemērotam katras personas individuālajām vajadzībām. Konsultācija ar dietologu ir kritiska, lai iegūtu personalizētas vadlīnijas un nodrošinātu veselīgu uzturu.

Secinājums

Kalorijas ir pārtikā esošās enerģijas mēra vienības. Tie ir nepieciešami mūsu ķermeņa darbībai, taču ir svarīgi tos patērēt līdzsvarotā veidā un izvēlēties barojošus pārtikas produktus. Konsultēt veselības aprūpes speciālistam ir kritiska nozīme, lai iegūtu atbilstošas ​​vadlīnijas par kaloriju patēriņu.