Kas ir cisalhar

Kas ir cisalhar?

Bīde ir mehāniska parādība, kas rodas, ja divus spēkus pieliek pretējā, bet paralēli virzieniem objektam. Šāda veida spēks izraisa iekšēju slīdēšanu materiālā, kā rezultātā rodas deformācija un iespējami bojājumi.

Kā notiek bīde?

Lai saprastu, kā notiek bīde, iedomājieties taisnstūra materiāla bloku. Kad uz šī bloka pretējām sejām tiek piemēroti divi spēki, viens spēks uz augšu un uz leju, bet abi ir paralēli, rodas bīde.

Šie spēki liek materiāla iekšējiem slāņiem slīdēt viens pret otru, izraisot deformāciju, kas pazīstama kā bīde. Šis zemes nogruvums var notikt dažādos materiālos, piemēram, metālos, plastmasā un pat klintīs.

Bīdes nozīme

Bīde ir svarīga parādība dažādās jomās, piemēram, inženierbūvē, mehānikā un ģeoloģijā. Izpratne par to, kā notiek bīde, ir būtiska, lai izstrādātu drošas struktūras un novērstu neveiksmes un sabrukumus.

Civilās inženierijas jomā, piemēram, bīde tiek ņemta vērā tiltu, ēku un zemes ierobežošanas struktūru projektos. Jau ģeoloģijā bīde ir atbildīga par kļūmju un kroku veidošanos klintīs.

bīdes piemērs:

Parasts bīdes piemērs ir tad, kad mēs ar šķērēm sagriežam papīra lapu. Šķēres asmeņi uz papīra šķiedrām pieliek pretējos un paralēlos spēkus, izraisot bīdes un rezultātā griešanu.

  • 1. solis: novietojiet papīra lapu starp šķēres asmeņiem.
  • 2. solis: izdariet spiedienu uz asmeņiem, liekot tiem pārvietoties pretēji, bet paralēliem virzieniem.
  • 3. solis: rodas bīde, papīra lapas sagriešana.

  • materiāls
    pielietotais spēks
    deformācija












    metāls bīde plastmasas deformācija
    plastmasa bīde pastāvīga deformācija
    rocha bīde kļūmes veidošanās