Kas ir civilizācija

Kas ir civilizācija?

civilizācija ir sarežģīts un visaptverošs jēdziens, kas attiecas uz cilvēku sabiedrības sociālās, kultūras, politiskās un ekonomiskās attīstības progresīvo posmu. To raksturo organizētu institūciju klātbūtne, piemēram, valdības, likumi, izglītības sistēmas, strukturēta ekonomika un darba dalīšana.

Civilizācijas īpašības

Civilizācija rada vairākas īpašības, kas to atšķir no mazāk attīstītajām sabiedrībām. Dažas no galvenajām iezīmēm ir:

  • politiskā organizācija: Civilizācijai ir organizēta politiska sistēma ar valdniekiem un likumiem, kas regulē līdzāspastāvēšanu sabiedrībā.
  • Kultūras attīstība: civilizācija izceļas ar mākslas, literatūras, mūzikas, arhitektūras un citu kultūras izpausmju attīstību.
  • Tehnoloģiskā attīstība: Civilizācijā tiek izmantotas progresīvas tehnoloģijas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un palielinātu progresu.
  • Darba dalīšana: Ir specializācija ar aktivitātēm, un dažādi cilvēki sabiedrībā veic īpašas funkcijas.
  • Ekonomiskā attīstība: Civilizācijas ekonomika ir sarežģīta un balstīta uz preču un pakalpojumu sistēmu ražošanu, tirdzniecību un apmaiņu.
  • Civilizācijas nozīme

    civilizācija ir būtiska cilvēka attīstībai, jo tā nodrošina apstākļus sociālajam, kultūras un ekonomiskajam progresam. Tas ļauj izveidot godīgākas sabiedrības ar piekļuvi izglītībai, veselības, drošības un izaugsmes iespējām.

    Turklāt civilizācija ļauj gadsimtiem ilgi saglabāt un pārnest uzkrātās zināšanas, ļaujot katrai paaudzei gūt labumu no iepriekšējo sasniegumiem un sasniegumiem.

    Civilizāciju piemēri

    Cilvēces vēsturi iezīmē vairākas civilizācijas, kas ir atstājušas ievērojamu mantojumu. Daži slavenu civilizāciju piemēri ir:


    civilizācija
    atrašanās vieta
    periods

    Šīs civilizācijas atstāja kultūras, arhitektūras, zinātnisko un politisko mantojumu, kas ietekmē cilvēci līdz šai dienai.

    ēģiptietis Senā Ēģipte 3100 BC – 30 BC
    mezopotamika mezopotāmija (klāt -Day Irāka) 3500 BC – 539 BC.
    grieķu Senā Grieķija 800 BC – 146 BC.
    Romana Romas impērija 27 BC – 476 AD
    maijs Mesoamérica (klāt -Day Mexico and Centrālamerika) 2000 BC – 1500 AD