Kas ir izziņa psiholoģijā

Kas ir izziņa psiholoģijā?

izziņa ir termins, ko izmanto psiholoģijā, lai aprakstītu garīgos procesus, kas saistīti ar zināšanām, uztveri, atmiņu, spriešanu un problēmu risināšanu. Ar izziņas palīdzību cilvēki iegūst, apstrādā, glabā un izmanto informāciju.

Kognitīvie procesi

Kognitīvie procesi ir atbildīgi par dažādām garīgām darbībām, piemēram, uzmanību, uztveri, atmiņu, valodu, domāšanu, problēmu risināšanu un lēmumu pieņemšanu. Šie procesi tiek pētīti pēc kognitīvās psiholoģijas, kuras mērķis ir saprast, kā cilvēki iegūst, organizē un izmanto zināšanas.

Uzmanība

Uzmanība ir viens no vissvarīgākajiem izziņas procesiem, jo ​​tas ļauj indivīdam izvēlēties un koncentrēties uz noteiktiem stimuliem, ignorējot citus. Ar uzmanību mēs spējam koncentrēties uz noteiktu uzdevumu un filtrēt neatbilstošu informāciju.

uztvere

Uztvere ir process, kurā mēs interpretējam un saprotam vides maņu stimulus. Tieši uztverē mēs attiecinām nozīmi objektiem, cilvēkiem un notikumiem ap mums.

atmiņa

Atmiņa ir atbildīga par informācijas glabāšanu un atkopšanu. Ir dažādi atmiņas veidi, piemēram, īstermiņa atmiņa, ilgtermiņa atmiņa un darba atmiņa. Atmiņa ir būtiska mācībām un zināšanu veidošanai.

  • Īstermiņa atmiņa: atbildīgs par informācijas glabāšanu uz laiku.
  • Ilgtermiņa atmiņa: atbildīgs par informācijas glabāšanu ilgā laika posmā.
  • Darba atmiņa: atbildīgs par informācijas glabāšanu uz laiku, kamēr mēs veicam noteiktu uzdevumu.

  • atmiņas tips
    īpašības

    Īstermiņa atmiņa ierobežota ietilpība, īss ilgums
    ilgtermiņa atmiņa neierobežota ietilpība, ilgs ilgums
    darba atmiņa ierobežota ietilpība, īss ilgums