Kas ir dzemdes kakls

Kas ir dzemdes kakls?

Dzemdes kakls, kas pazīstams arī kā dzemdes kakls, ir sieviešu reproduktīvās sistēmas daļa, kas atrodas dzemdes apakšā. Tas savieno dzemdi ar maksts un tai ir galvenā loma sieviešu reproduktīvajā veselībā.

Dzemdes kakla struktūra un funkcija

Dzemdes kakls sastāv no saistaudiem, muskuļiem un dziedzeriem. Tās struktūra ir līdzīga cilindriskai caurulei ar centrālo atveri, ko sauc par dzemdes kakla kanālu. Šis kanāls ļauj dzimumakta laikā pāriet menstruālo plūsmu un spermu.

Turklāt dzemdes kaklā ir plakanšūnu ārējais slānis un dziedzeru šūnu iekšējais slānis. Šīs šūnas ražo dzemdes kakla gļotas, kurām ir liela nozīme dzemdes auglībā un aizsardzībā pret infekcijām.

dzemdes nozīme sieviešu veselībā

Dzemdes kakls veic dažādas būtiskas funkcijas sieviešu veselībai, ieskaitot:

  • Dzemdes dzemdes kakla ražotais dzemdes dzemdes kakla gļotādas aizsardzība palīdz novērst baktēriju un citu mikroorganismu iekļūšanu dzemdē, samazinot infekciju risku.
  • Auglība: dzemdes kakla gļotas ir arī loma auglībā, ļaujot spermai iet uz dzemdes un olvadu caurulēm, kur notiek mēslošana.
  • Grūtniecība: grūtniecības laikā dzemdes kakls mainās, lai atbalstītu augļa augšanu. Lielākajai daļai grūtniecības tas joprojām ir slēgts un dzemdību laikā dilizējas, lai mazulis varētu iziet.
  • ar dzemdes kakla saistītas problēmas

    Dažas veselības problēmas var ietekmēt dzemdes kaklu, ieskaitot:

    • Infekcijas: baktēriju, sēnīšu vai vīrusu infekcijas var ietekmēt dzemdes kaklu, izraisot tādus simptomus kā izdalīšanās, sāpes un nieze.
    • pirms CAANCER bojājumi un vēzis: noteiktas HPV infekcijas (cilvēka papilomas vīruss) var izraisīt pirmsvēža dzemdes kakla bojājumu attīstību, kas, ja neārstē, var progresēt līdz dzemdes kakla vēzim.
    • Dzemdes kakla stenoze: tas ir nosacījums, kurā dzemdes kakls sašaurinās, apgrūtinot menstruālo plūsmu un spermu.

    Profilakse un aprūpe ar dzemdes kaklu

    Lai saglabātu dzemdes kakla veselību, ir svarīgi pieņemt dažus profilaktiskus pasākumus, piemēram:

    • Veiciet regulārus ginekoloģiskus testus, piemēram, Pap uztriepes, lai agrīni noteiktu iepriekšējus bojājumus vai dzemdes kakla vēzi.
    • Izmantojiet prezervatīvu seksā, lai novērstu seksuāli transmisīvas infekcijas, piemēram, hpv.
    • Vakcinējiet pret HPV, it īpaši pirms seksuālās dzīves sākuma.

    Jebkura simptoma vai dzemdes kakla šaubu gadījumā ir svarīgi, lai vajadzības gadījumā meklētu medicīnisku konsultāciju, lai pareiza diagnosticēšana un ārstēšana.