Kas ir kolonoskopija, kā tas ir izdarīts

Kas ir kolonoskopija un kā tā tiek darīta?

Kolonoskopija ir medicīniska pārbaude, kas ļauj apskatīt lielās zarnas iekšpusi un tievās zarnas daļu. Tā ir svarīga procedūra gremošanas sistēmas slimību diagnosticēšanai un profilaksei, piemēram, resnās zarnas vēzis, zarnu polipi, čūlains kolīts, Krona slimība, cita starpā.

Kā notiek kolonoskopijas eksāmens?

Kolonoskopijas izmeklēšanu veic speciālists, parasti gastroenterologs klīnikā vai slimnīcā. Procedūra tiek veikta ar nomierināto pacientu vai vispārēju anestēziju, lai eksāmena laikā nodrošinātu maksimālu komfortu.

Ārsts izmanto ierīci ar nosaukumu kolonoskops, kas ir elastīga caurule ar kameru galā. Kolonoskopu ievieš tūpļa un pārvietojas pa visu zarnu, ļaujot orgāna iekšējām sienām.

Eksāmena laikā ārsts var veikt biopsijas, noņemt polipus vai vajadzības gadījumā veikt citas terapeitiskās procedūras. Vidējais eksāmena laiks ir no 30 līdz 60 minūtēm.

Pagatavošana kolonoskopijai

Pirms kolonoskopijas pārbaudes ir jāveic pareiza zarnu sagatavošana. Tas nozīmē noteiktas diētas ievērošanu dienās pirms eksāmena un caurejas līdzekļu veikšana, lai pilnībā iztukšotu zarnas.

Ir svarīgi ievērot visas medicīniskās vadlīnijas, lai nodrošinātu, ka zarnas ir tīra, un eksāmena laikā ļauj pareizi skatīties.

Kolonoskopijas ieguvumi un riski

Kolonoskopija ir droša un efektīva pārbaude gremošanas sistēmas slimību agrīnā atklāšanā un profilaksē. Eksāmena galvenie ieguvumi ir:

  • zarnu polipu identificēšana, ko var noņemt, pirms tie kļūst par vēzi;
  • Lases resnās zarnas vēža agrīna diagnoze, palielinot dziedināšanas iespējas;
  • Cita starpā simptomu, piemēram, vēdera sāpju, taisnās zarnas asiņošanas, hroniskas caurejas novērtēšana;
  • Iekaisuma zarnu slimību uzraudzība;
  • Komplikāciju novēršana pacientiem ar lielām zarnu slimībām.

Neskatoties uz ieguvumiem, kolonoskopijai ir arī daži riski, piemēram, zarnu urbšana, asiņošana un nelabvēlīgas reakcijas uz sedāciju. Tomēr šie riski ir reti un parasti pārsniedz eksāmena priekšrocības.

Pirms eksāmena kārtošanas ir svarīgi runāt ar ārstu par kolonoskopijas ieguvumiem un riskiem.

Secinājums

Kolonoskopija ir gremošanas sistēmas slimību profilakses un diagnozes pamatpase. Tā ir droša un efektīva procedūra, kas ļauj vizualizēt lielās zarnas iekšējās sienas un veikt biopsijas un citas terapeitiskās procedūras.

Ja jums ir simptomi, kas saistīti ar gremošanas sistēmu vai esat daļa no zarnu slimību riska grupas, konsultējieties ar ārstu par nepieciešamību veikt kolonoskopiju.