Kas ir condoreirismo

Kas ir CONDORES?

Condoreirisms ir literāra un filozofiska kustība, kas parādījās Latīņamerikā deviņpadsmitajā gadsimtā. To ietekmēja Eiropas romantisms, un tā mērķis bija attēlot tā laika sociālo un politisko realitāti, nosodot esošās netaisnības un nevienlīdzības.

Termina

izcelsme

Terminu “condoreirismo” izveidoja Peru dzejnieks Manuels González Prada, atsaucoties uz Condor, laupījumu putnu, kas simbolizē brīvību un varenību. Condors ir pazīstams ar to, ka lido skaļi un redz no tālienes, raksturlielumi, kas atspoguļo dzīvokļu kritisko un plašo skatu.

Condoreirism raksturojums

Condoreirism raksturo sociālo netaisnību denonsēšana, brīvības valorizācija un godīgākas sabiedrības meklēšana. Condoreiros izmantoja dzeju kā izpausmes veidu, izmantojot spēcīgu un ietekmīgu valodu, lai nodotu savas idejas.

Turklāt Condores rūpējās arī par Latīņamerikas realitātes attēlošanu, vietējās kultūras un tradīciju novērtēšanu. Condoreiros centās izjaukt Eiropas ietekmi un izveidot savu identitāti Latīņamerikā.

Galvenie pārstāvji

Starp galvenajiem Cordu pārstāvjiem viņi izceļas:

  • Manuels Gonzalezs Prada (Peru)
  • Žozē Martí (Kuba)
  • Rubén Darío (Nikaragva)
  • Julio Herrera Y Reissig (Urugvaja)
  • Delmira Agustini (Urugvaja)

Ietekme un mantojums

Condoreirism bija liela ietekme uz Latīņamerikas literatūru, un to uzskatīja par pagrieziena punktu kontinenta literatūras vēsturē. Viņu sociālā taisnīguma un brīvības ideāli joprojām ir klāt līdz šai dienai, iedvesmojot dažādas kustības un māksliniekus.

Turklāt condorearisma arī veicināja Latīņamerikas identitātes konsolidāciju, novērtējot saknes un vietējo kultūru. Tās nozīme pārsniedz literāro jomu, ietekmējot arī politiku un sabiedrību.

Secinājums

Condoreirisms bija literāra un filozofiska kustība, kas Latīņamerikā parādījās deviņpadsmitajā gadsimtā ar mērķi nosodīt sociālās netaisnības un novērtēt brīvību. Viņu ideāli un viņu ietekme ilgst līdz šai dienai, tā ir svarīga atsauce uz Latīņamerikas literatūru un kultūru.