Kas ir Kongado

Kas ir Kongado?

Congado ir afro-brazīliešu kultūras un reliģiskā manifestācija, kas sajauc Āfrikas, pamatiedzīvotāju un Eiropas kultūras elementus. Tā ir nodošanās un ticības izpausme, iesaistot mūziku, deju, dziedāšanu un reliģiskus rituālus.

Kongado izcelsme

Kongado saknes ir Āfrikā, ko vergi atveda koloniālajā periodā. Laika gaitā šī tradīcija sajaucas ar pamatiedzīvotāju un Eiropas kultūras elementiem, kā rezultātā Brazīlijā radās unikāla manifestācija.

Congado raksturojums

Congado apzīmē organizēto grupu klātbūtne, ko sauc par “congades” vai “mozambiām”. Katru grupu vada kapteinis, kurš ir atbildīgs par darbību un rituālu veikšanu.

Mūzika ir būtisks elements Kongado, īpaši bungas, grabulīši un marakas. Dziesmas tiek dziedātas Āfrikas un Portugāles valodās, un dejas tiek veiktas horeogrāfiskā un rituālistiskā veidā.

Congado ir pazīstams arī ar krāsainajiem un krāšņajiem apģērbiem, kas atspoguļo dalībnieku identitāti un senčus. Katrai grupai ir savas krāsas un simboli, kas tiek parādīti svētku laikā.

Congado nozīme

Congado ir pretestības veids un afro-brazīliešu kultūras saglabāšana. Turklāt tā ir ticības un ziedošanās izpausme, kas stiprina kopienas saites un veicina kultūras daudzveidības valorizāciju.

  • Kongado ir tradīcija, kas pastāv dažādos Brazīlijas reģionos, piemēram, Minas Gerais, Espírito Santo, Sanpaulo un Bahia.
  • Congado svētki parasti notiek reliģiskos datumos, piemēram, Svētā Benedikta dienā un Rožukroņa Dievmātes dienā.
  • Congado arī Nacionālā vēsturiskā un mākslinieciskā mantojuma institūts (iPhan) tiek atzīts arī par Brazīlijas nemateriālo kultūras mantojumu.

  • congado elementi
    apraksts

    atsauce

    bungas perkusijas instrumenti, ko izmanto deju un dziesmu tempu apzīmēšanai.
    grabulļi Metāla instrumenti, kas rada raksturīgas skaņas, ko izmanto, lai pavadītu mūziku.
    maracás perkusijas instrumenti, kas izgatavoti ar ķirbjiem un sēklām, kas rada ritmiskas skaņas.
    vestes krāsainas un krāšņas drēbes, kas atspoguļo dalībnieku identitāti un senčus.