Kas tiek uzskatīts par nepilnīgu

Kas tiek uzskatīts par invaliditāti?

deficīts ir stāvoklis, kas ietekmē cilvēka spēju veikt ikdienas aktivitātes fizisko, garīgo, maņu vai intelektuālo ierobežojumu dēļ. Šie ierobežojumi var būt iedzimti, iegūti vai izrietoši no ievainojumiem vai slimībām.

invaliditātes veidi

Ir dažādi invaliditātes veidi, katrs ar savām īpašajām īpašībām:

Fiziskā invaliditāte

Fiziskais deficīts ietver ķermeņa kustības ierobežojumus, piemēram, mobilitātes grūtības, motoriskās koordinācijas trūkumu vai ekstremitāšu zudumu. Cilvēki ar fiziskiem traucējumiem var izmantot ratiņkrēslus, protēzes vai citas palīdzības ierīces, lai palīdzētu mobilitātē.

Psihiskais deficīts

Garīgais deficīts ietekmē cilvēka izziņas un intelektuālās spējas. Cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem var būt grūtības mācīties, spriešanu un komunikāciju. Šis nosacījums var atšķirties no viegla līdz smagai.

Sensoro deficīts

Sensorais deficīts ietver jutekļu zaudēšanu vai ierobežojumu, piemēram, redzi un dzirdes. Cilvēki ar redzes traucējumiem var būt akli vai ir zemi, savukārt cilvēki ar dzirdes traucējumiem var būt nedzirdīgi vai viņiem ir dzirdes grūtības.

intelektuālā invaliditāte

Intelektuālais deficīts ietekmē cilvēka vispārējo intelektuālo darbību, ieskaitot tādas prasmes kā argumentācija, mācīšanās, problēmu risināšana un lēmumu pieņemšana. Šis nosacījums var ietekmēt sociālo attīstību un pielāgošanos.

Kā tiek uzskatīts par deficītu?

Tiek uzskatīts par invaliditāti, pamatojoties uz medicīniskajiem un sociālajiem kritērijiem. Medicīniskie kritēriji ir saistīti ar klīniskiem novērtējumiem un diagnostiku, ko veikuši veselības speciālisti. No otras puses, sociālie kritēriji ņem vērā funkcionālos ierobežojumus un cilvēka spēju pilnībā piedalīties sabiedrībā.

Ir svarīgi uzsvērt, ka invaliditāte pilnībā nenosaka cilvēku. Katram indivīdam ir unikālas prasmes un potenciāls neatkarīgi no viņu ierobežojumiem. Atšķirību iekļaušana un ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas un visu cilvēku labklājību.

  • Fiziskais deficīts
  • Garīgais deficīts
  • Sensoro deficīts
  • Intelektuālā invaliditāte

  • invaliditātes veids
    īpašības

    fiziskā invaliditāte ķermeņa kustību ierobežojumi
    garīgais deficīts mācīšanās un spriešanas grūtības
    maņu deficīts jutekļu zaudēšana vai ierobežojums
    intelektuālā invaliditāte grūtības intelektuālajā darbībā