Jo zirgs nepavada

Kāpēc zirgs vemj?

Zirgi ir aizraujoši dzīvnieki, kas pilni ar īpatnībām. Viena no šo dzīvnieku zinātkāres ir fakts, ka viņi nepavada. Bet vai jūs kādreiz esat domājis, kāpēc tas notiek?

Zirgu gremošanas sistēmas izpratne

Lai saprastu, kāpēc zirgi neveic vemšanu, ir svarīgi nedaudz zināt par šo dzīvnieku gremošanas sistēmas darbību.

Zirgu gremošanas sistēma ir pielāgota pastāvīgai šķiedru ēdienu, piemēram, zāles un siena, uzņemšanai. Viņiem ir salīdzinoši mazs kuņģis, salīdzinot ar to lielumu, kas ierobežo pārtikas daudzumu, ko viņi var ēst uzreiz.

Turklāt zirgiem ir ļoti spēcīgs muskuļu sfinkteris krustojumā starp barības vadu un kuņģi, ko sauc par zemāku barības vada sfinkteri. Šis muskulis novērš kuņģa satura atgriešanos barības vadā, tādējādi izvairoties no refluksa un vemšanas.

Zirgu neņemšanas nozīme

Nespēja vemt ir būtiska iezīme zirgu izdzīvošanai dabā. Kā minēts iepriekš, viņi pastāvīgi barojas ar šķiedru pārtikas produktiem, kuriem šo pārtikas produktu apstrādei nepieciešama efektīva gremošanas sistēma.

Ja zirgi varēja vemt, tas varētu apdraudēt jūsu gremošanas sistēmas efektivitāti. Vemšanas spēja ļautu viņiem ātri atbrīvoties no nesagremojamiem vai toksiskiem pārtikas produktiem, bet varētu izraisīt arī svarīgus barības vielu zudumus.

Turklāt vemšana var izraisīt elpošanas problēmas zirgos, jo tiem ir īpaša anatomija, kas atvieglo gaisa nonākšanu plaušām skriešanas laikā. Vemšanas akts varētu traucēt šo procesu un apdraudēt dzīvnieku elpošanas spēju.

Secinājums

Tāpēc zirgu vemšanas nespēja ir evolucionāra adaptācija, kas viņiem ļauj efektīvi barot un novērst elpošanas problēmas. Šī īpašība ir būtiska šo dzīvnieku izdzīvošanai dabā.

Vienmēr ir interesanti uzzināt dzīvnieku īpatnības un saprast, kā viņi veicina viņu darbību un pielāgošanos videi, kurā viņi dzīvo.