Jo deguns asiņo aukstumā

Kāpēc deguns asiņo aukstumā?

Ziemā daudziem cilvēkiem ir ierasts saskarties ar diskomfortu, ka deguna asiņošana. Šī problēma, kas pazīstama kā epistaxis, rodas vairāku aukstā klimata saistīto faktoru dēļ. Šajā rakstā mēs izpētīsim šīs parādības galvenos cēloņus un to, kā to novērst.

deguna asiņošanas cēloņi aukstumā

Ir vairāki iemesli, kāpēc deguns ziemā var vieglāk asiņot. Viens no tiem ir zemais gaisa mitrums, kas šajā sezonā bieži notiek. Sausais gaiss var izžūt deguna gļotādas, padarot tās neaizsargātākas pret ievainojumiem un asiņošanu.

Turklāt intensīvs aukstums var izraisīt deguna asinsvadu sašaurināšanos, kas arī palielina asiņošanas risku. Šī vazokonstrikcija ir dabiska ķermeņa reakcija, lai saglabātu siltumu, bet tā var izraisīt gļotādu sausumu un brūču parādīšanos.

Profilakse un aprūpe

Lai izvairītos no deguna asiņošanas aukstumā, ir svarīgi pieņemt dažus vienkāršus pasākumus. Viens ir uzturēt pienācīgu hidratāciju, visu dienu dzerot daudz ūdens. Turklāt, lai palielinātu vides mitrumu, ieteicams izmantot gaisa mitrinātāju, it īpaši telpā.

Fizioloģiskā seruma izmantošana var būt arī labvēlīga, jo tā palīdz noturēt deguna gļotādas hidratētas. Vienkārši uzklājiet dažus pilienus uz katru nāsi vairākas reizes dienā. Ir svarīgi arī izvairīties no pārmērīgas gaisa kondicionēšanas un sildītāju lietošanas, jo tie veicina gaisa sausumu.

Kad meklēt medicīnisko palīdzību?

Lai arī deguna asiņošana aukstumā ir izplatīta un parasti neatspoguļo nopietnu problēmu, dažos gadījumos var būt nepieciešams meklēt medicīnisko palīdzību. Ja asiņošana ir intensīva, ilgst vairāk nekā 20 minūtes vai bieži notiek, ieteicams konsultēties ar otolaringologu.

Ir svarīgi arī meklēt medicīnisko palīdzību, ja asiņošana ir saistīta ar citiem simptomiem, piemēram, reiboni, vājumu, grūtībām elpošanu vai intensīvām sāpēm. Šīs pazīmes var norādīt uz dažu pamatā esošās problēmas klātbūtni, kas ir pienācīgi jāizmeklē un jāārstē.

Secinājums

Deguna asiņošana aukstumā ir izplatīta problēma, taču to var novērst ar dažiem vienkāršiem pasākumiem. Pareizas hidratācijas uzturēšana, gaisa mitrinātāja izmantošana un izvairīšanās no ļoti sausas vides ir dažas no stratēģijām, kas var palīdzēt izvairīties no šī diskomforta. Ja asiņošana ir intensīva vai papildināta ar citiem simptomiem, ir svarīgi meklēt medicīnisku palīdzību pareizai novērtēšanai.