Kāds ir izkārnījumu eksāmens

KĀDA IR PĀRBAUDE?

Izkārnījumu pārbaude, kas pazīstama arī kā koproparazitoloģiskā pārbaude, ir laboratorijas procedūra, kuras mērķis ir analizēt personas izkārnījumus, meklējot iespējamās izmaiņas, piemēram, parazītu, baktēriju, vīrusu vai asiņu klātbūtni.

Kāpēc izkārnījumu eksāmens?

Ārsts pieprasa izkārnījumu pārbaudi, kad ir aizdomas par dažām kuņģa -zarnu trakta problēmām, piemēram, zarnu infekcijām, parazītiem, zarnu iekaisuma slimībām, cita citos apstākļos. Turklāt eksāmenu var izmantot arī, lai uzraudzītu noteiktu slimību ārstēšanu un pārbaudītu zāļu efektivitāti.

Kā notiek izkārnījumu eksāmens?

Izkārnījumu pārbaude tiek veikta vienkārši un nesāpīgi. Parasti pacients saņem sterilu pudeli, lai savāktu nelielu daudzumu fekāliju. Ir svarīgi, lai kolekcija tiktu veikta pareizi, ievērojot laboratorijas vadlīnijas, lai nodrošinātu rezultātu ticamību.

Pēc savākšanas fekālijas tiek nosūtītas uz laboratoriju, kur tās veic dažādus analīzes posmus. Pirmkārt, tiek veikts makroskopisks novērtējums, novērojot īpašības, piemēram, krāsu, konsistenci un asiņu vai gļotu klātbūtni. Pēc tam tiek veikta mikroskopiskā analīze, kurā tiek meklēti parazīti, olas, kāpuri, baktērijas un citi mikroorganismi.

Turklāt izkārnījumu pārbaude var ietvert arī citas analīzes, piemēram, okultus asins pētījumus, kas nosaka asiņu klātbūtni, kas nav redzama ar neapbruņotu aci, un izkārnījumu kultūru, kas identificē patogēnās baktērijas.

Kādi ir iespējamie izkārnījumu eksāmena rezultāti?

Izkārnījumu pārbaudes rezultāti var atšķirties atkarībā no analīzes mērķa. Zarnu infekciju gadījumos, piemēram, var identificēt parazītu, piemēram, Giardia Lamblia vai Entamoeba histolytica, klātbūtni. Jau iekaisuma zarnu slimību gadījumos, piemēram, Krona slimība vai čūlains retokolīts, var novērot iekaisuma pazīmes.

Ir svarīgi atzīmēt, ka tikai ārsts var pareizi interpretēt fekāliju eksāmena rezultātus, ņemot vērā pacienta un citu papildinošo eksāmenu klīnisko ainu.

Secinājums

Izkārnījumu pārbaude ir svarīgs diagnostikas resurss, ko izmanto dažādu kuņģa -zarnu trakta apstākļu izpētē. Veicot šo pārbaudi, ir iespējams noteikt parazītu, baktēriju, vīrusu vai asiņu klātbūtni, palīdzot pienācīgā diagnostikā un ārstēšanā. Tāpēc, ja ārsts pieprasa šo eksāmenu, pareizi izpildiet vadlīnijas un noteikti to izpildiet.