Kas ir korporatisms

Kas ir korporatisms?

Korporatisms ir politiska un ekonomiska sistēma, kas cenšas organizēt sabiedrību grupās, kas pārstāv īpašas intereses, piemēram, arodbiedrības, profesionālās un biznesa asociācijas. Šīs grupas ir paredzētas, lai ietekmētu valsts politiskos un ekonomiskos lēmumus, kuru mērķis ir aizstāvēt viņu intereses un veicināt kopējo labumu.

Korporatisma izcelsme un īpašības

Korporatisms parādījās divdesmitā gadsimta sākumā, īpaši Eiropā, kā reakcija uz sociālajiem konfliktiem un darba ņēmēju prasībām pēc labākiem darba apstākļiem un tiesībām. Tā pamatā ir ideja, ka sabiedrība sastāv no dažādām sociālajām grupām, katrai no tām ir īpašas vajadzības un intereses.

Viena no korporatisma īpašībām ir sociālās harmonijas meklēšana, izmantojot sarunas un dialogu starp dažādām grupām. Valstij ir galvenā loma šajā sistēmā, darbojoties kā starpnieks un regulators attiecībām starp korporatīvajām grupām.

Korporatisma veidi

Ir dažādi korporatisma veidi, kas atšķiras atkarībā no katras valsts politiskajām un ekonomiskajām īpašībām. Daži piemēri ir:

  • Valsts korporatisms: valsts ir galvenā loma korporatīvo grupu organizēšanā un politisko un ekonomisko lēmumu pieņemšanā.
  • Union Corporatism: arodbiedrībām ir ievērojama loma, pārstāvot darba ņēmēju intereses un sarunās ar darba devējiem.
  • Korporatisms Bizness: uzņēmējdarbības asociācijām ir liela nozīme uzņēmēju interešu aizstāvēšanā un ekonomikas politikas formulēšanā.
  • Korporatisma kritika

    Korporatisms ir arī dažu zinātnieku un sociālo kustību kritikas priekšmets. Daži apgalvo, ka tas var izraisīt varas koncentrāciju un sociālo grupu izslēgšanu, kuras nav pārstāvētas korporatīvajās grupās. Turklāt ir tādi, kas apšauba šīs sistēmas efektivitāti, veicinot kopējo labumu un risinot sociālos konfliktus.

    Secinājums

    Korporatisms ir politiska un ekonomiska sistēma, kas cenšas organizēt sabiedrību grupās, kas pārstāv īpašas intereses. Tā parādījās kā reakcija uz sociālajiem konfliktiem un darba ņēmēju prasībām pēc labākiem darba apstākļiem un tiesībām. Neskatoties uz kritiku, korporatisms dažās valstīs joprojām tiek pieņemts kā veids, kā veicināt sociālo harmoniju un dažādu sociālo grupu interešu aizstāvēšanu.