Psihodinamika Kas ir

psihodinamika: kas un kā tā darbojas?

Psihodinamika ir teorētiska pieeja psiholoģijai, kuras mērķis ir izprast cilvēka prāta darbību, īpaši attiecībā uz neapzinātiem procesiem. Tā pamatā ir ideja, ka mūsu domas, emocijas un izturēšanās ietekmē iekšējie spēki un iepriekšējās pieredzes, kas mums bieži nav zināmas.

Kā radās psihodinamika?

Psihodinamika radās ar Sigmundu Freidu, kuru uzskatīja par psihoanalīzes tēvu. Freids izstrādāja teorētisku modeli, kas centās izskaidrot garīgos procesus un psihiskos konfliktus, kas ietekmē mūsu uzvedību. Viņš uzskatīja, ka daudzas no mūsu problēmām un simptomiem rodas no bezsamaņas un ka šo slēptā satura analīze var izraisīt dziedināšanu.

Psihodinamikas galvenie jēdzieni

Lai saprastu psihodinamiku, ir svarīgi zināt dažus galvenos šajā pieejā izmantotos jēdzienus:

  • bezsamaņā: ir prāta daļa, kurā ir domas, vēlmes un atmiņas, kas nav pieejamas apziņai. Freids uzskatīja, ka bezsamaņā ir spēcīga ietekme uz mūsu izturēšanos un emocijām.
  • id, ego un superego: ir trīs Freida ierosinātās personības gadījumi. ID apzīmē primitīvus impulsus un vēlmes, ego ir atbildīgs par starpniecību starp ID un realitāti, un superego apzīmē internalizētās vērtības un standartus.
  • Aizsardzības mehānismi: Tās ir psiholoģiskās stratēģijas, kuras mēs izmantojam, lai risinātu konfliktus un satraukumu. Aizsardzības mehānismu piemēri ir noliegšana, projekcija un represijas.

Kā psihodinamika darbojas praksē?

Psihodinamika tiek izmantota klīniskajā praksē, izmantojot psihodinamisko psihoterapiju. Šāda veida pieejā terapeits cenšas palīdzēt pacientam izpētīt savas pagātnes domas, emocijas un pieredzi, lai izprastu neapzinātos modeļus, kas varētu ietekmēt viņa psiholoģisko labklājību.

Psihodinamiskās psihoterapijas sesiju laikā terapeits var izmantot dažādas metodes, piemēram, sapņu interpretāciju, pārneses analīzi un brīvu asociāciju. Mērķis ir novest neapzinātu saturu apziņai, kas var izraisīt ciešanas vai kavēt personīgo attīstību.

Psihodinamikas ieguvumi

Psihodinamika piedāvā dziļu un visaptverošu pieeju cilvēka prāta izpratnei. Tas var palīdzēt cilvēkiem attīstīt lielāku pašapziņu, tikt galā ar traumām un iekšējiem konfliktiem un veicināt ilgstošas ​​pārmaiņas viņu dzīvē.

Turklāt psihodinamika ir arī veicinājusi psiholoģijas kā zinātnes attīstību, ietekmējot citas terapeitiskās pieejas un veicinot jaunu teoriju un paņēmienu attīstību.

Secinājums

Psihodinamika ir teorētiska un praktiska pieeja, kuras mērķis ir izprast bezsamaņā esošos garīgos procesus, kas ietekmē mūsu uzvedību un psiholoģisko labsajūtu. Tas piedāvā dziļu un visaptverošu cilvēka prāta skatījumu, un tas var būt vērtīgs līdzeklis pašizziņai un personīgai attīstībai.

Ja jūs interesē vairāk izpētīt par psihodinamiku, mēs iesakām meklēt kvalificētu profesionāli šajā apgabalā, kurš var jums palīdzēt šajā pašapkalpošanās un izaugsmes ceļojumā.