polipi zarnās, kas izraisa

polipi zarnās: ko tas izraisa?

Polipi zarnās ir patoloģiski izaugumi, kas veidojas uz lielās zarnas sienas. Tie var atšķirties pēc lieluma un formas, un parasti tie ir labdabīgi. Tomēr daži polipu veidi laika gaitā var kļūt vēzis, tāpēc ir svarīgi saprast, kas izraisa to attīstību.

Polipu cēloņi zarnās

Polipa veidošanos zarnās var ietekmēt vairāki faktori, tostarp:

  • Ģenētiskie faktori: Dažiem cilvēkiem ir ģenētiska nosliece, lai izstrādātu zarnās. Ja jums ir ģimenes locekļi, kuriem ir bijis polipi vai kolorektālais vēzis, jums var būt lielāks risks to attīstīt.
  • Vecums: polipu attīstības risks palielinās līdz ar vecumu. Cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, ir lielāks risks.
  • Diēta: diēta ar augstu tauku un šķiedrvielu daudzumu var palielināt polipu attīstības risku zarnās. Turklāt pārmērīgs sarkanās un pārstrādātās gaļas patēriņš var būt saistīts arī ar šo patoloģisko izaugumu attīstību.
  • Smēķēšana: smēķēšana palielina polipu attīstības risku zarnās, kā arī ir kolorektālā vēža riska faktors.
  • Zarnu iekaisuma slimības: cilvēkiem ar zarnu iekaisuma slimībām, piemēram, Krona slimību vai čūlaino kolītu, ir paaugstināts risks, ka zarnās attīstās polipi.
  • Agrīna profilakse un noteikšana

    Polipu profilakse un agrīna noteikšana zarnās ir būtiska, lai izvairītos no komplikācijām un kolorektālā vēža attīstības. Lai identificētu polipu klātbūtni vai citu zarnās, cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, ieteicams veikt tādus izsekošanas testus kā kolonoskopija.

    Turklāt veselīga dzīvesveida pieņemšana ar šķiedrvielu bagātinātu uzturu, regulāru fizisko vingrinājumu un izvairīšanos no smēķēšanas var palīdzēt samazināt polipu attīstības risku zarnās.

    Secinājums

    Polipus zarnās var izraisīt ģenētisko faktoru, vecuma, diētas, smēķēšanas un iekaisuma zarnu slimību kombinācija. Agrīna profilakse un noteikšana ir būtiska, lai izvairītos no komplikācijām un kolorektālā vēža attīstības. Vienmēr konsultējieties ar ārstu par īpašām vadlīnijām par savu lietu.