Kādas vakcīnas mazulim prasa 2 mēnešus

Kādas vakcīnas mazulim lieto ar 2 mēnešiem?

Kad piedzimst bērniņš, viņam jau ir zināma dabiska aizsardzība, ko viņš saņem no mātes grūtniecības laikā. Tomēr šīs aizsargspējas laika gaitā sāk samazināties, padarot bērnu neaizsargātāku pret slimībām. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mazulis saņemtu ieteicamās vakcīnas sava vecuma gadījumā, ieskaitot tās, kuras tiek piemērotas ar 2 dzīves mēnešiem.

Kāpēc ir svarīgi vakcinēt bērnu?

Vakcinācija ir viens no visefektīvākajiem veidiem, kā novērst slimības un aizsargāt mazuļa veselību. Vakcīnas stimulē mazuļa imūnsistēmu, lai radītu antivielas pret noteiktām slimībām, padarot tās izturīgākas pret infekcijām. Turklāt vakcinācija veicina arī kolektīvo aizsardzību, samazinot infekcijas līdzekļu apriti sabiedrībā.

Kādas vakcīnas ir ieteicamas mazulim 2 mēnešus?

Brazīlijā Nacionālā imunizācijas programma (PNI) iesaka mazulim saņemt šādas 2 mēnešu vakcīnas:

  • Pentavalenta vakcīna: aizsargā pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepus, hepatītu un hemophilus influenzae tipu B;
  • Konjugēta pneimokoku vakcīna 10-Valent: aizsargā pret slimībām, ko izraisa baktēriju Streptococcus pneumoniae;
  • Meningokoku vakcīna C konjugāts: aizsargā pret meningītu, ko izraisa baktērijas Neisseria meningitidis no C serogrupas;
  • Orālā poliomielīta vakcīna (VOP): aizsargā pret poliomielītu;
  • Cilvēka rotavīrusa vakcīna G1p1: aizsargā pret gastroenterītu, ko izraisa rotavīrusi;
  • B hepatīta vakcīna: aizsargā pret b hepatītu.
  • Ir svarīgi atzīmēt, ka šīs ir PNI ieteiktās vakcīnas, taču katrai valstij var būt savs vakcinācijas kalendārs. Tāpēc ir svarīgi konsultēties ar pediatru, lai zinātu, kuras vakcīnas ir norādītas mazulim.

    Kā tiek izmantotas vakcīnas?

    Vakcīnas tiek izmantotas pēc injekcijas vai mutiski, atkarībā no vakcīnas. Parasti vakcīnas tiek izmantotas mazuļa augšstilbiem, bet tās var arī uzklāt uz rokām. Ir normāli, ka mazulis lietojumprogrammas laikā raud vai mazliet uztraucas, bet diskomforts parasti ātri iet.

    Kādas ir vakcīnu iespējamās blakusparādības?

    Vakcīnas ir drošas un stingras pārbaudes, pirms tās ir pieejamas iedzīvotājiem. Tomēr var rasties dažas vieglas blakusparādības, piemēram, zems drudzis, aizkaitināmība un sāpes uzklāšanas vietā. Šīs sekas bieži izzūd dažu dienu laikā un nerada risku mazuļa veselībai.

    Secinājums

    Vakcinācija ir kritiska, lai aizsargātu mazuļa veselību un novērstu nopietnas slimības. Ar 2 mēnešu vecumu mazulim jāsaņem NPB ieteiktās vakcīnas, piemēram, pentavalenta, konjugēta pneimokoku 10 valstu un konjugēta MENA. Ir svarīgi ievērot vakcinācijas grafiku un konsultēties ar pediatru, lai noskaidrotu visas šaubas par vakcīnām.