Kuru eksāmenu jādara, lai zināt, vai nieres ir laba

Kurš eksāmens ir, lai uzzinātu, vai nieres ir laba?

Runājot par mūsu nieru veselību, ir svarīgi veikt regulārus testus, lai nodrošinātu, ka tās darbojas pareizi. Ir vairāki eksāmeni, kurus var veikt, lai novērtētu nieru veselību un atklātu iespējamās agrīnās problēmas.

Asins eksāmeni

Viens no visbiežāk sastopamajiem nieru funkcijas novērtēšanas eksāmeniem ir asins analīze. Var veikt divas galvenās asins analīzes:

  • Kreatinīna eksāmens: kreatinīns ir viela, ko ražo muskuļi, un to izvada nieres. Augsts kreatinīna līmenis asinīs var norādīt uz nieru problēmu.
  • urīnvielas eksāmens: urīnviela ir olbaltumvielu metabolisma atlikušais produkts. Augsts urīnvielas līmenis asinīs var norādīt uz nieru disfunkciju.
  • urīna eksāmens

    urīna pārbaude ir arī ļoti svarīga, lai novērtētu nieru veselību. Urīnā var veikt dažādas analīzes, piemēram:

    • Vienkārša urīna analīze: pārbauda asiņu, olbaltumvielu, glikozes un citu urīna elementu klātbūtni.
    • 24 stundu urīna pārbaude: vāc visu urīnu, kas ražots 24 stundu laikā, lai novērtētu nieru darbību visas dienas garumā.

    ultraskaņa

    Ultraskaņa ir attēlu eksāmens, kas izmanto skaņas viļņus, lai apskatītu iekšējos orgānus, ieskaitot nieres. Šis eksāmens var palīdzēt noteikt cistas, audzējus vai citas nieru anomālijas.

    datortomogrāfija

    Datortomogrāfija ir detalizētāks attēlu eksāmens, kas var sniegt precīzu informāciju par nieru struktūru. Ir īpaši noderīga, lai noteiktu nieru akmeņus vai citus šķēršļus.

    magnētiskā rezonanse

    Magnētiskās rezonanses attēlveidošanu var izmantot arī, lai novērtētu nieru veselību. Šajā eksāmenā tiek izmantoti magnētiskie lauki un radio viļņi, lai izveidotu detalizētus iekšējo orgānu attēlus.

    nieru biopsija

    Dažos gadījumos, kad ir aizdomas par smagāku nieru slimību, var būt nepieciešama nieru biopsija. Šajā procedūrā laboratorijas analīzei tiek noņemts neliels nieru audu paraugs.

    Ir svarīgi atzīmēt, ka tikai speciālists ārsts var norādīt, kurš eksāmens ir vispiemērotākais katram gadījumam. Tātad, ja jūs uztrauc nieru veselība, noteikti konsultējieties ar nefrologu vai urologu.

    Veselīga uztura uzturēšana, daudz ūdens dzeršana un pārmērīga sāls un alkohola patēriņa izvairīšanās ir arī svarīgi pasākumi nieru veselības saglabāšanai.