Kas ir krustojums

Kas ir šķērsošana?

Šķērsošana ir reprodukcijas process, kas notiek starp dažādu rasu, sugu vai šķirņu indivīdiem, kā rezultātā pēcnācēji ar jauktām ģenētiskām īpašībām. Šo procesu parasti izmanto lauksaimniecībā un dzīvnieku audzēšanā, lai pēcnācējiem iegūtu vēlamās īpašības.

Kā notiek krustojums?

Šķērsošana var notikt dažādos veidos, atkarībā no vēlamās sugas vai mērķa. Kopumā tas ietver vīriešu un sieviešu gametu savienību, kas satur pusi no katra indivīda ģenētiskā materiāla. Šīs savienības rezultātā tiek veidots jauns organisms ar īpašībām, kas mantotas no abiem vecākiem.

šķērsošanas veidi

Ir dažādi šķērsošanas veidi, katrs ar savām īpašajām īpašībām. Daži no galvenajiem veidiem ir:

  • CONSUGINOUSE krustojums: notiek starp šķietami indivīdiem, piemēram, brāļiem un māsām vai brālēniem, ar mērķi iestatīt vēlamās īpašības.
  • Starp rasu šķērsošana: notiek dažādu rasu indivīdu starpā ar pēcnācēju ar jauktām īpašībām mērķi.
  • Starpnozaru šķērsošana: notiek starp dažādām sugām, ar mērķi iegūt hibrīdus ar unikālām īpašībām.
  • Krustojuma priekšrocības un trūkumi

    Šķērsošana var dot vairākas priekšrocības, piemēram, pēcnācējus ar vēlamām īpašībām, lielāku izturību pret slimībām un kaitēkļiem un lielāku pielāgošanās spēju dažādiem vides apstākļiem. Tomēr tas var radīt arī trūkumus, piemēram, katras rases vai sugas īpašo īpašību zaudēšanu un jaunu ģenētisko problēmu iespējamību.

    Krustizēšanas un dzīvnieku selekcijas piemēri

    Šķērsošana tiek plaši izmantota lauksaimniecībā un dzīvnieku audzēšanā, lai cita starpā iegūtu produktīvākas augu šķirnes, dzīvniekus ar lielāku izturību pret slimībām. Daži no lauksaimniecības krustošanās piemēriem ir dažādu kukurūzas šķirņu šķērsošana produktīvākiem hibrīdiem un dažādu liellopu rasu šķērsošana, lai iegūtu dzīvniekus ar vēlamām īpašībām, piemēram, lielāku pienu vai gaļas ražošanu.

    Tomēr ir svarīgi uzsvērt, ka krustojums jāveic atbildīgi un ētisks, ņemot vērā dzīvnieku labturību un ģenētiskās daudzveidības saglabāšanu.

    Atsauces:

  • https://www.scienceDirect.com/science/article/pii/s167263081730003 li>
  • https://www.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc437875/
  • avots