Kāda ir epifānijas diena

kāda ir epifānijas diena?

Epifānija ir kristīgi svētki, kas svin Jēzus Kristus kā Dieva Dēla izpausmi. Tas tiek svinēts 6. janvārī, to uzskatot par vienu no vissvarīgākajām liturģiskā kalendāra partijām.

Epifānijas nozīme

Vārds “epifānija” nāk no grieķu “epifaneia”, kas nozīmē “manifestācija” vai “parādība”. Epifānijas svētki iezīmē brīdi, kad Jēzus tika atklāts pasaulei kā Mesija, apsolītais glābējs.

Saskaņā ar kristīgo tradīciju epifānija atspoguļo gudro cilvēku apmeklējumu Jēzum mazulim, simbolizējot Jēzus kā ebreju ķēniņa pielūgšanu un atzīšanu. Magi karaļi, kas pazīstami arī kā Melchior, Gaspar un Baltazar, sekoja Betlēmes zvaigznei līdz vietai, kur piedzima Jēzus, paņemot dāvanas no zelta, vīraks un Myrrh.

Kā tiek svinēta epifānija?

Epifānija tiek svinēta dažādos veidos visā pasaulē. Daudzās valstīs ir ierasts veikt procesijas, īpašas masas un Jēzus dzimšanas iestudēšanu. Turklāt tradīcija ir veikt māju svētību, kur ticīgie nes svētu ūdeni, lai svētītu savas mājas.

Vēl viena populāra tradīcija ir kūkas vai epifānijas maizes sagatavošana, kas dažās vietās pazīstama kā “King Cake”. Šī konfekte ir izgatavota ar kristalizētiem augļiem, un tajā ir slēpta pupiņa. Kurš atrod favu, tiek uzskatīts par dienas “karali” vai “karalieni” un saņem vainagu.

Epifānija Brazīlijā

Brazīlijā epifāniju galvenokārt svin katoļu kopiena. Dažās pilsētās ir partijas un procesijas par gudriem vīriešiem, kā tas ir Juazeiro Do Norte gadījums Ceará, kur notiek tradicionālā karaļu romārija.

Turklāt epifānija iezīmē arī Ziemassvētku svētku slēgšanu, būdama diena, kad daudzi cilvēki demontē savus Ziemassvētku rotājumus.

Secinājums

Epifānija ir kristīgi svētki, kas svin Jēzus Kristus kā Dieva Dēla izpausmi. Tas tiek svinēts 6. janvārī un atspoguļo gudro cilvēku apmeklējumu Jēzum mazulim. Tas ir svarīgs datums liturģiskajā kalendārā un tiek svinēts dažādos veidos visā pasaulē.