Kāds eksāmens nosaka diabētu

Kāds ir eksāmens, kas nosaka diabētu?

>

Diabēts ir hroniska slimība, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Tam raksturīgs augsts cukura līmenis asinīs ķermeņa neesamības vai nespējas dēļ pareizi lietot insulīnu – hormonu, kas ir atbildīgs par glikozes līmeņa līmeni asinīs.

Lai diagnosticētu diabētu, nepieciešami daži specifiski testi. Galvenais eksāmens, ko izmanto diabēta noteikšanai, ir glikozes tests , kas mēra cukura līmeņa daudzumu asinīs.

glikēmiskais tests

Glikozes asinīs veiktu asinīs, savācot nelielu asins paraugu, ko parasti iegūst ar pirksta kodumu. Pēc tam šo paraugu analizē, lai noteiktu glikozes līmeni asinīs.

Ir dažāda veida glikozes līmeņa asinīs, piemēram:

  • tukšā dūšā glikozes asinīs: tiek veikts pēc vismaz 8 stundu badošanās perioda;
  • pēcprandiāls glikoze asinīs: tiek turēts divas stundas pēc ēšanas;
  • Gadījuma glikoze asinīs: tiek veikts jebkurā dienas laikā, neatkarīgi no ēdienreizes.
  • Papildus glikozes līmeņa asinīs testiem var lūgt apstiprināt diabēta diagnozi, piemēram:

    • glicēts hemoglobīns (A1C): mēra vidējo glikozes līmeni asinīs pēdējos 2 līdz 3 mēnešos;
    • glikozes tolerances tests: novērtē, kā ķermenis apstrādā glikozi pēc noteikta cukura daudzuma norīšanas;
    • fruktozamīna tests: mēra vidējo glikozes līmeni asinīs pēdējās 2 līdz 3 nedēļās.

    Ir svarīgi atzīmēt, ka diabēta diagnozi jāveic ārsts, kurš novērtēs testu rezultātus saistībā ar pacienta uzrādītajiem simptomiem.

    diabēta ārstēšana

    Diabēta ārstēšana mainās atkarībā no slimības veida un katra pacienta individuālajām īpašībām. Parasti ārstēšana ietver izmaiņas dzīvesveidā, piemēram, veselīgas uzturēšanas, regulāras fiziskās aktivitātes un ķermeņa svara kontrole.

    Dažos gadījumos var būt nepieciešami perorāli vai insulīna zāles, lai kontrolētu glikozes līmeni asinīs. Regulāra medicīniskā uzraudzība un ārstēšanas ievērošana ir būtiska diabēta kontroles un komplikāciju novēršanai.

    Īsāk sakot, eksāmens, kas nosaka diabētu, ir glikozes līmenis asinīs, kas mēra cukura līmeņa daudzumu asinīs. Turklāt var pieprasīt citus papildu testus, lai apstiprinātu diagnozi un novērtētu slimības kontroli.

    Ja jums ir aizdomas, ka jums var būt diabēts, ir svarīgi meklēt medicīnisko palīdzību, lai veiktu nepieciešamos eksāmenus un saņemtu pienācīgu ārstēšanu. Rūpējieties par savu veselību un palieciet informēts!