Ko nozīmē mongoloīds

Ko nozīmē mongoloīds?

Termins “mongoloīds” ir termins, kas jau ir izmantots, lai aprakstītu cilvēkus ar Dauna sindromu – ģenētisku stāvokli, kas izraisa intelektuālu deficītu un atšķirīgas fiziskās īpašības. Tomēr šī termina lietošana šodien tiek uzskatīta par aizskarošu un nepietiekamu.

Down sindroms

Dauna sindroms ir ģenētisks stāvoklis, ko izraisa papildu hromosomas klātbūtne pārī 21. Tā rezultātā rodas atšķirīgas fiziskās īpašības, piemēram, mandeļu acis, noapaļota seja, mazas rokas un īsi pirksti. Turklāt cilvēkiem ar Dauna sindromu var būt intelektuāls deficīts viegls vai mērens.

nepietiekama termina “mongoloīds” izmantošana

Termins “mongoloīds” iepriekš tika izmantots, lai aprakstītu cilvēkus ar Dauna sindromu fiziskās līdzības dēļ, ka daži cilvēki ar šo stāvokli ir ar Mongolas cilvēkiem. Tomēr šis termins tiek uzskatīts par pejoratīvu un diskriminējošu, jo saglabā negatīvus stereotipus un pastiprina aizspriedumus.

Cieņa un iekļaušana

Ir svarīgi ievērot visu cilvēku cieņu un individualitāti neatkarīgi no viņu fiziskajām īpašībām vai ģenētiskajiem apstākļiem. Aizvainojošu vai diskriminējošu terminu izmantošana, piemēram, “mongoloīds”, nav piemērota un var radīt emocionālu un psiholoģisku kaitējumu.

izpratne un izglītība

Lai veicinātu iekļaušanu un cieņu, ir svarīgi izplatīt pareizu informāciju par Dauna sindromu un citiem ģenētiskiem apstākļiem. Izpratne un izglītība ir būtiska, lai apkarotu aizspriedumus un veidotu iekļaujošāku un viesmīlīgāku sabiedrību.

Atsauces:

  • Brazīlijas Pediatrijas biedrības sindroms
  • Brazīlijas Dauna sindroma asociācija