Ko nozīmē morfoclimatico

Ko nozīmē morfoklimatiskais?

Termins “morfoklimatisks” tiek izmantots, lai aprakstītu saistību starp reljefa formu un konkrēta reģiona klimatu. Šīs attiecības ir būtiskas, lai saprastu, kā ģeogrāfiskās un klimatiskās īpašības mijiedarbojas un ietekmē vidi.

Kā darbojas morfoklimatiskās attiecības?

Lai izprastu morfoklimatiskās attiecības, ir jāanalizē, kā klimatiskie apstākļi rīkojas, veidojot atvieglojumu un kā šis, savukārt, ietekmē vietējo klimatu.

Klimatam ir būtiska loma atvieglojuma modelēšanā, izmantojot tādus procesus kā erozija, sedimentācija, laika apstākļi un gaisa masas kustība. Piemēram, reģionos ar mitru klimatu un stipru lietu ūdens darbība var veidot dziļas ielejas un veidot caudal upes.

No otras puses, atvieglojums var ietekmēt arī vietējo klimatu. Piemēram, kalni var darboties kā fiziski barjeras gaisa masu pārejai, kā rezultātā katrā kalna pusē ir dažādi klimatiskie raksti.

Morfoklimatisko reģionu piemēri

Brazīlijā mēs varam atrast dažādus morfoklimatiskos reģionus, ņemot vērā valsts teritoriālo pagarinājumu un ģeogrāfisko daudzveidību. Daži piemēri ir:

  • Amazones reģions: raksturīgs aluviālo līdzenumu ekvatoriālais un reljefa klimats ar caudal upēm un blīviem mežiem.
  • Serra do mar: reģions ar mitru tropisko klimatu un kalnu reljefu, veidojot barjeru gaisa masu pārejai.
  • Sertão ziemeļaustrumu daļā: raksturīgs semiarīds klimats un plato un chapadas atvieglojums.

  • reģions
    klimats
    atvieglojums

    Šie ir tikai daži piemēri, taču ir iespējams identificēt dažādas morfoklimatiskas attiecības visā pasaulē, katra ar savām īpašībām.

    amazon ekvatoriālais ALUVIAL Plains
    Serra do mar mitrs tropu kalni
    ziemeļaustrumu sertão semiarid plato un dzīvoklis