Ko nozīmē gļotādas

Ko nozīmē gļotādas?

Termins “gļotādas” tiek izmantots, lai aprakstītu kaut ko, kas saistīts ar gļotu ražošanu vai klātbūtni. Gļotas ir viskoza un lipīga viela, ko ražo mūsu ķermeņa gļotādu šūnās, piemēram, elpošanas ceļu, kuņģa -zarnu trakta un urīnceļu.

Daudz funkciju

Gļotas veic vairākas svarīgas funkcijas mūsu ķermenī, ieskaitot:

  • Aizsardzība: Muco darbojas kā aizsargājoša barjera, palīdzot novērst mikroorganismu iekļūšanu un kairinošu vielu iekļūšanu mūsu ķermenī.
  • Hidratācija: gļotādas uztur mitru gļotādu, izvairoties no sausuma un kairinājuma.
  • Eļļošana: Muco atvieglo barības un šķidrumu slīdēšanu gar kuņģa -zarnu trakta un gaisa pāreju caur elpošanas traktātu.
  • Transportēšana: gļotādas palīdz no mūsu ķermeņa izvietot dīvainas daļiņas, piemēram, putekļus un baktērijas.
  • Apstākļi, kas saistīti ar gļotu

    Daži apstākļi var ietekmēt gļotu ražošanu vai kvalitāti, kā rezultātā rodas specifiski simptomi. Daži piemēri ir:

    Alerģisks rinīts

    Alerģisks rinīts ir stāvoklis, kad imūnsistēma pārspīlēti reaģē uz nekaitīgām vielām, piemēram, ziedputekšņiem, ērcītēm un dzīvniekiem. Tas var izraisīt pārmērīgu deguna gļotu ražošanu, izraisot deguna sastrēgumus, iesnas un šķaudīšanu.

    bronhīts

    Bronhīts ir bronhu iekaisums, elpceļi, kas gaisu ienes plaušās. Kad notiek infekcija vai kairinājums, elpceļu šūnas var radīt liekas gļotas, kā rezultātā klepus izraisa krēpas klepus (klepus izraidīta gļotāda).

    kairinātu zarnu sindroms

    Kairinātu zarnu sindroms ir hronisks stāvoklis, kas ietekmē zarnu darbību. Cilvēkiem ar šo sindromu var būt izmaiņas zarnu gļotu veidošanā, kas var izraisīt caureju vai aizcietējumus, kā arī sāpes vēderā un diskomfortu.

    Ārstēšana un profilakse

    Saistīto stāvokļu ārstēšana un profilakse mainās atkarībā no simptomu cēloņa un smaguma. Dažos gadījumos medikamentus var izrakstīt, lai samazinātu gļotu ražošanu vai mazinātu simptomus. Turklāt ir svarīgi pieņemt veselīgus ieradumus, piemēram, labas hidratācijas uzturēšanu, izvairīšanos no kairināšanas un alergēnām vielām un pēc sabalansētas uztura.

    Vienmēr ieteicams konsultēties ar ārstu par pareizu diagnozi un individualizētu ārstēšanas plānu.

    Es ceru, ka šis raksts ir noskaidrojis jūsu šaubas par “gļotādas” nozīmi un jūsu attiecībām ar gļotām. Ja jums ir vairāk jautājumu vai vēlaties uzzināt vairāk par to, nekautrējieties meklēt vairāk informācijas no uzticamiem avotiem.