Kā mirst cilvēks ar ļaunu no Parkinsona

Kā mirst cilvēks ar Parkinsona ļaunumu?

Parkinsona ļaunums ir hroniska neirodeģeneratīva slimība, kas galvenokārt ietekmē ķermeņa motora sistēmu. Lai arī tā nav pati letāla slimība, Parkinsona komplikācijas var izraisīt nāvi. Šajā rakstā mēs izpētīsim dažus iespējamos nāves cēloņus cilvēkiem ar Parkinsona slimību.

motora komplikācijas

Viena no galvenajām Parkinsona slimības īpašībām ir kustības grūtības, pateicoties nervu šūnu deģenerācijai, kas atbild par dopamīna ražošanu. Laika gaitā motora simptomi var pasliktināties, izraisot komplikācijas, kas var būt letālas.

Daži motora komplikāciju piemēri, kas var izraisīt nāvi, ir:

  • Bieži kritieni: muskuļu stingrība un grūtības līdzsvars palielina kritienu risku, kas var izraisīt smagus ievainojumus, piemēram, kaulu lūzumus vai galvas traumu.
  • Pārtikas aspirācija: Nītrīšanas grūtības var izraisīt pārtikas vai šķidrumu aspirāciju plaušām, palielinot aspirācijas pneimonijas risku, kas ir potenciāli letāls stāvoklis.
  • Elpceļu komplikācijas: muskuļu stingrība var ietekmēt arī elpceļu muskuļus, apgrūtinot elpošanu un palielinot elpceļu infekciju risku.

bezmotora komplikācijas

Parkinsona slimība var izraisīt arī vairākas bezmotoru komplikācijas, kas var veicināt nāvi. Daži piemēri ir:

  • Depresija un trauksme: slimība var izraisīt tādas garīgās veselības problēmas kā depresija un trauksme, kas var palielināt pašnāvības risku.
  • Demence: progresējošā slimības stadijā daudzi cilvēki ar Parkinsonu attīsta demenci, kas var izraisīt nopietnas komplikācijas un palielināt neaizsargātību pret citām slimībām.
  • Sirds problēmas: Daži pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar Parkinsonu ir nedaudz paaugstināts risks radīt sirds problēmas, piemēram, aritmijas vai sirds mazspēju.

paliatīvā ārstēšana un aprūpe

Lai arī Parkinsona slimībai var būt nopietnas komplikācijas, ir svarīgi uzsvērt, ka ne visi cilvēki ar šo slimību saskarsies ar šīm komplikācijām. Pareiza ārstēšana, ieskaitot medikamentus, ergoterapiju un fizisko terapiju, var palīdzēt kontrolēt simptomus un uzlabot dzīves kvalitāti.

Turklāt paliatīvā aprūpe var būt būtiska, lai nodrošinātu cilvēku ar Parkinsonu komfortu un cieņu progresējošā slimības stadijā. Tas ietver sāpju kontroli, emocionālu atbalstu un palīdzību ikdienas aktivitāšu veikšanā.

Īsāk sakot, kaut arī Parkinsona slimība pati par sevi nav letāla slimība, komplikācijas, kas izriet no slimības, var izraisīt nāvi. Ir svarīgi meklēt agrīnu diagnozi un ievērot piemērotu ārstēšanas plānu, lai kontrolētu simptomus un uzlabotu dzīves kvalitāti.