Kā ārstēt refluksu

Kā ārstēt refluksu

Gastroezofageālais reflukss, kas pazīstams arī kā grēmas, ir kopīgs stāvoklis, kas ietekmē daudzus cilvēkus. To raksturo kuņģa skābes atgriešanās barības vadā, izraisot tādus simptomus kā dedzināšana krūtīs, skābes regurgitācija un iekaisis kakls. Par laimi, ir vairāki veidi, kā ārstēt refluksu un mazināt simptomus. Šajā rakstā mēs izpētīsim dažas efektīvas ārstēšanas iespējas.

1. Dzīvesveids mainās

Viena no pirmajām pieejām refluksa ārstēšanai ir dzīvesveida izmaiņas. Tas ietver izvairīšanos no pārtikas produktiem un dzērieniem, kas var izraisīt tādus simptomus kā trekns, pikants un skābs ēdiens, kafija, alkohols un soda. Turklāt ir svarīgi izvairīties no gulēt uzreiz pēc ēšanas un uzturēt veselīgu svaru.

2. Zāles

Ir pieejamas vairākas zāles refluksa ārstēšanai. Lai samazinātu kuņģa skābes ražošanu, bieži tiek izrakstīti protonu sūkņa inhibitori (IBP). Antacīdus var izmantot arī tūlītēju simptomu mazināšanai. Tomēr pirms jebkādu medikamentu uzsākšanas ir svarīgi konsultēties ar ārstu.

3. Alternatīvas terapijas

Daži cilvēki atrod refluksa simptomu atvieglojumus, izmantojot alternatīvas terapijas, piemēram, akupunktūru, chiropractic un jogu. Šīs terapijas var palīdzēt samazināt stresu, uzlabot gremošanu un veicināt ķermeņa līdzsvaru.

4. Operācija

Smagākos refluksa gadījumos operācija var būt iespēja. Fundoplikācijas ķirurģija ietver kuņģa augšdaļas ietveršanu ap apakšējo barības vadu, izveidojot vārstu, kas novērš skābes refluksu. Tomēr operācija parasti tiek uzskatīta par pēdējo resursu, ja citas ārstēšanas iespējas nebija efektīvas.

5. Diēta un piedevas

Papildus tam, ka izvairās no pārtikas produktu izraisīšanas, daži cilvēki pēc noteiktas diētas novērš refluksa simptomus. Piemēram, zema FODMAP diēta izslēdz noteiktus raudzējamus ogļhidrātus, kas var veicināt refluksu. Turklāt tādi papildinājumi kā probiotikas un gremošanas fermenti var palīdzēt uzlabot gremošanas veselību un samazināt simptomus.

Secinājums

Reflukss ir izplatīts stāvoklis, ko var ārstēt daudzos veidos. Dzīvesveida izmaiņas, medikamentu lietošana, eksperimentēšana ar alternatīvām terapijām, ņemot vērā operāciju un atbilstošu uzturu, ir dažas no pieejamajām iespējām. Ir svarīgi konsultēties ar ārstu, lai noteiktu labāko ārstēšanas pieeju jūsu konkrētajā gadījumā. Ar pareizu ārstēšanu ir iespējams kontrolēt refluksa simptomus un uzlabot dzīves kvalitāti.