Kā tiek darīta endoskopija

Kā tiek veikta endoskopija

Endoskopija ir medicīniska procedūra, kas ļauj vizualizēt cilvēka ķermeņa orgānu iekšpusi un dobumus. Tas ir eksāmens, ko plaši izmanto dažādu slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai, galvenokārt saistīta ar gremošanas sistēmu.

Kas ir endoskopija?

Endoskopija ir eksāmens, kas izmanto instrumentu, ko sauc par endoskopu, kas ir elastīga caurule ar kameru galā. Šis instruments tiek ieviests pacienta ķermenī caur dabisku atveri, piemēram, muti, tūpļa vai urīnizvadkanālu, atkarībā no pārbaudītā orgāna.

Endoskops ļauj ārstam reālā laikā vizualizēt attēlus uz monitora, kas ļauj identificēt ievainojumus, iekaisumu, audzējus, čūlas un citas izmaiņas attiecīgajā orgānā.

Kā tiek veikta endoskopija?

Endoskopijas procedūra tiek veikta īpašā telpā, ko sauc par endoskopijas istabu, un parasti tiek veikta ar nomierināto pacientu, lai eksāmena laikā izvairītos no diskomforta.

Pirms procedūras sākuma pacients ir orientēts uz dažām stundām neēst un nedzert, lai nodrošinātu, ka kuņģis ir tukšs. Turklāt ir jāinformē ārsts par zāļu, alerģiju un iepriekš pastāvošu veselības problēmu lietošanu.

Pēc pareizas sagatavošanas ārsts caur atbilstošo dabisko atveri ievada endoskopu pacienta ķermenī. Eksāmena laikā ārsts var veikt biopsijas, noņemt polipus vai vajadzības gadījumā veikt citas terapeitiskās procedūras.

Eksāmena ilgums var atšķirties atkarībā no pārbaudāmās orgāna un lietas sarežģītības. Parasti endoskopija ilgst 15 līdz 60 minūtes.

Kādi ir endoskopijas riski?

Endoskopija tiek uzskatīta par drošu procedūru, taču, tāpat kā jebkura medicīniskā procedūra, ir iesaistīti daži riski. Visbiežākie riski ir orgānu urbšana, asiņošana un alerģiskas reakcijas uz eksāmena laikā izmantotajām zālēm.

Ir svarīgi ievērot visas medicīniskās vadlīnijas pirms un pēc eksāmena, lai samazinātu riskus un nodrošinātu klusu atveseļošanos.

Secinājums

Endoskopija ir svarīgs eksāmens un plaši izmantots medicīnā dažādu slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai. Tā ir droša un efektīva procedūra, kas ļauj ārstam vizualizēt cilvēka ķermeņa iekšpusi un noteikt iespējamās izmaiņas.

Ja jums ir jāveic endoskopija, ir svarīgi ievērot visas medicīniskās vadlīnijas un noskaidrot visus savus jautājumus ar atbildīgo speciālistu. Tādējādi jūs ieguldīsit savu veselību un labsajūtu.