Kā aprēķināt bazālo metabolisma ātrumu

Kā aprēķināt bazālo metabolisma ātrumu

Bāzes metabolisma ātrums (TMB) ir kaloriju daudzums, kas jūsu ķermenim ir nepieciešams, lai veiktu pamata funkcijas, piemēram, elpošanu, pārtiku sagremošanu un orgānu darbības uzturēšanai. TMB aprēķināšana ir svarīga tiem, kas vēlas zaudēt, nopelnīt vai uzturēt svaru veselīgi.

Kas ir bazālais metabolisma ātrums?

Bāzes metabolisma ātrums ir enerģijas daudzums, kas jūsu ķermenim ir nepieciešams, lai saglabātu dzīvībai svarīgās funkcijas miera stāvoklī. Tas ir, tas ir minimālais kaloriju daudzums, kas jums nepieciešams, lai jūsu ķermenis darbotos pareizi, pat neveicot fiziskas aktivitātes.

TMB aprēķināšanai ir dažādas formulas, taču viena no visvairāk izmantotajām ir Harisa-Bedikta formula. Šajā formulā tiek ņemts vērā personas dzimums, vecums, svars un augstums.

Kā aprēķināt bazālo metabolisma ātrumu?

Lai aprēķinātu bazālo metabolisma ātrumu, izmantojot Harris-Bedict formulu, izpildiet zemāk esošās darbības:

  • Vīriešiem: TMB = 88,362 + (13,397 x svars kg) + (4 799 x augstums cm) – (5 677 x vecums gadu laikā)
  • Sievietēm: TMB = 447,593 + (9,247 x svars kg) + (3,098 x augstums cm) – (4,330 x vecums gadu laikā)
  • Pēc TMB aprēķināšanas ir svarīgi atcerēties, ka šī vērtība apzīmē tikai kaloriju daudzumu, kas jūsu ķermenim nepieciešams miera stāvoklī. Lai zinātu, cik daudz kaloriju jums katru dienu jāizmanto, jums jāņem vērā fizisko aktivitāšu līmenis.

    Tam reiziniet TMB ar koeficientu, kas atbilst jūsu fiziskās aktivitātes līmenim:


    Fiziskās aktivitātes līmenis
    koeficients

    TMB reizinot ar koeficientu, kas atbilst jūsu fiziskās aktivitātes līmenim, jums būs aprēķins par kaloriju daudzumu, kas jums katru dienu jālieto, lai saglabātu pašreizējo svaru.

    Atceroties, ka šie aprēķini ir tikai aprēķini un katram cilvēkam var atšķirties. Vienmēr ir svarīgi konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu, lai iegūtu precīzāku un personalizētāku novērtējumu.

    Es ceru, ka šis raksts bija noderīgs, lai jūs saprastu, kā aprēķināt bazālo metabolisma ātrumu. Ja jums ir kādi jautājumi, atstājiet to komentāros!

    mazkustīgs (mazs vingrinājums) 1,2
    nedaudz aktīvs (viegls vingrinājums 1-3 dienas nedēļā) 1,375
    mēreni aktīvs (mērens vingrinājums 3-5 dienas nedēļā) 1,55
    ļoti aktīvs (smagais vingrinājums 6-7 dienas nedēļā) 1,725 ​​
    ārkārtīgi aktīvi (smagi vingrinājumi katru dienu vai divas reizes dienā) 1,9