Kā darbojas x -ray

Kā darbojas x -rey

X -Ray ir medicīniskas diagnozes paņēmiens, kas izmanto elektromagnētisko starojumu, lai izveidotu attēlus no cilvēka ķermeņa iekšpuses. Šie attēli ir svarīgi, lai identificētu un diagnosticētu vairākus medicīniskus stāvokļus, sākot no kaulu lūzumiem līdz plaušu slimībām.

x -ray princips

X -ray balstās uz starojuma diferenciālas absorbcijas principu ķermeņa audos. Kad X-ray stars ir vērsts uz ķermeni, tas cauri audiem iziet atšķirīgi, atkarībā no tā blīvuma un kompozīcijas. Blīvāki audi, piemēram, kauli, absorbē vairāk starojuma, savukārt mazāk blīvi audi, piemēram, muskuļi un orgāni, absorbē mazāk.

X -Ray Equipment

Lai veiktu x -ray eksāmenu, ir nepieciešams noteikts aprīkojums, ko sauc par radiogrāfiju. Šis aprīkojums sastāv no mašīnas, kas izstaro X -rays un detektoru, kas uztver iegūtos attēlus. Pacients ir novietots starp mašīnu un detektoru, un X -ray stars ir vērsts uz pārbaudāmo ķermeņa zonu.

Detektors reģistrē starojuma daudzumu, kas šķērso ķermeni, un pārveido šo informāciju digitālā attēlā. Pēc tam šis attēls tiek skatīts uz monitora vai drukāts uz radiogrāfiskās plēves.

x -ray lietojumprogrammas

X -Ray plaši izmanto dažādās zāļu jomās. Daži lietojumprogrammu piemēri ir:

  • Kaulu lūzumu diagnoze;
  • Plaušu slimību, piemēram, pneimonijas un tuberkulozes, noteikšana;
  • Audzēju un vēža identificēšana;
  • Iekšējo orgānu, piemēram, sirds, plaušu un zarnu novērtēšana;
  • Ārstēšanas, piemēram, protēzes un implantu izvietošana, uzraudzība.
  • Drošība un piesardzības pasākumi

    Lai arī X -Ray ir vērtīgs instruments medicīnā, ir svarīgi ievērot piesardzības pasākumus, lai nodrošinātu pacienta un iesaistīto speciālistu drošību. Pārmērīga radiācijas iedarbība var būt kaitīga veselībai, tāpēc ir svarīgi ierobežot iedarbības daudzumu un izmantot aizsardzības aprīkojumu, piemēram, svina priekšautus.

    Turklāt ir svarīgi informēt ārstu par jebkādu grūtniecības iespēju, jo starojums var būt kaitīgs auglim.

    Secinājums

    X -Ray ir medicīniskas diagnozes paņēmiens, kas izmanto elektromagnētisko starojumu, lai izveidotu attēlus no cilvēka ķermeņa iekšpuses. Šie attēli ir svarīgi, lai identificētu un diagnosticētu vairākus medicīniskus apstākļus. Neskatoties uz to nozīmi, ir jāveic piesardzības pasākumi, lai nodrošinātu pacienta un iesaistīto profesionāļu drošību.