Kā iegūt HPV

Kā iegūt HPV: viss, kas jums jāzina

HPV, cilvēka papilomas vīrusa akronīms, ir seksuāli transmisīva infekcija, kas ietekmē gan vīriešus, gan sievietes. Ir vairāk nekā 100 dažādu veidu HPV, no kuriem daži var izraisīt dzimumorgānu kārpas un pat vēzi.

HPV pārraides formas

HPV tiek pārraidīts galvenokārt, izmantojot tiešu kontaktu ar inficētu ādu vai gļotādām. Galvenās pārraides formas ir:

  • Neaizsargāts dzimums: HPV tiek pārnests galvenokārt ar seksuālu kontaktu, ieskaitot maksts, anālo un orālo seksu.
  • Kontakts ar dzimumorgānu kārpām: Dzimumorgānu kārpas izraisa daži HPV veidi, un tos var pārnest, tiešā kontaktā ar bojājumiem.
  • Piesārņotu objektu dalīšana: lai arī retāk sastopama, HPV var pārnest arī, dalot tādus intīmus objektus kā dvieļi vai apakšveļa, kas ir piesārņoti ar vīrusu.
  • HPV profilakse

    Labākais veids, kā novērst HPV, ir vakcinācija. Ir pieejamas vakcīnas, kas aizsargā pret visizplatītākajiem HPV veidiem, ieskaitot tās, kas izraisa dzimumorgānu kārpas un vēzi. Ir svarīgi, lai gan vīrieši, gan sievietes saņemtu vakcīnu, vēlams pirms dzimumdzīves sākuma.

    Papildus vakcinācijai citos profilakses pasākumos ietilpst:

    • Prezervatīvu lietošana: lai arī tas nepiedāvā pilnīgu aizsardzību, pareiza un konsekventa prezervatīvu lietošana var samazināt HPV pārraides risku.
    • Izvairieties no intīmu objektu dalīšanas: izvairieties no dvieļu, apakšveļas un citu objektu dalīšanas, kas var būt piesārņoti ar vīrusu.
    • Veiciet regulārus eksāmenus: ir svarīgi regulāri veikt ginekoloģiskos eksāmenus, jo tie var agrīni atklāt HPV bojājumus.

    HPV ārstēšana

    HPV ne vienmēr izraisa redzamus simptomus, bet, kad rodas dzimumorgānu kārpas vai pirmsvēža bojājumi, ir svarīgi meklēt ārstēšanu. Ārstēšana var atšķirties atkarībā no traumas veida un ietvert lokālu zāļu lietošanu, bojājumu cauterizāciju vai ķirurģisku noņemšanu.

    Ir svarīgi atcerēties, ka HPV ir izplatīta infekcija un ka vairums seksuāli aktīvu cilvēku kādā dzīves posmā būs inficēti. Tomēr profilakses pasākumu pieņemšana un regulāru eksāmenu veikšana ir būtiska, lai samazinātu ar HPV saistīto komplikāciju risku.

    Lai iegūtu papildinformāciju par HPV, skatiet kvalificētu veselības aprūpes speciālistu.