Kā rūpēties par baziliku

Kā rūpēties par baziliku

Baziliks ir aromātisks garšaugs, ko plaši izmanto ēdiena gatavošanā, īpaši itāļu ēdienu pagatavošanā. Papildus tam, ka receptēm tiek piešķirta īpaša garša, bazilikam ir arī ārstnieciskas īpašības, un to var audzēt mājās, podos vai dārzos.

1. Vietas izvēle

Bazilikam dienā ir vajadzīgas vismaz 4 stundas tiešas saules, tāpēc ir svarīgi izvēlēties saulainu vietu, lai to kultivētu. Ja jūs dzīvojat vietā ar ļoti karstu klimatu, ieteicams pēcpusdienā saņemt Baziliku rīta sauli un ēnu.

2. Augsnes sagatavošana

Augsne bazilika kultivēšanai jābūt auglīgai un labi nosusinātai. Pirms stādu stādīšanas ieteicams pievienot organiskas vielas, piemēram, tārpu humusu vai kompostēšanu, lai bagātinātu augsni.

3. Stādīšana

Bazilika stādus var iegādāties audzētavās vai arī jūs varat stādīt no sēklām. Ja izvēlaties stādīt no sēklām, ir svarīgi sēt traukā ar atbilstošu substrātu un pārstādīt stādus, kad tie ir apmēram 10 cm augsti.

4. Laistīšana

Bazilikam ir nepieciešama regulāra laistīšana, lai labi attīstītos. Ideāls ir saglabāt augsni vienmēr mitru, bet izvairīties no mērcēšanas. Laistīšanas biežums var mainīties atkarībā no vides klimata un mitruma.

5. Atzarošana

Atzarošana ir svarīga, lai stimulētu bazilika augšanu un novērstu tā pārāk augstu un ar dažām lapām. Kad augi sasniedz apmēram 15 cm augsti, veiciet pirmo atzarošanu, sagriežot stieņu galus. Tas stimulēs jaunu asnu parādīšanos.

6. Kaitēkļu aizsardzība

Bazilikam var uzbrukt daži kaitēkļi, piemēram, laputis un maltīte. Lai izvairītos no invāzijas, ir svarīgi apzināties, un, ja jūs identificējat kaitēkļu klātbūtni, izmantojiet dabiskos insekticīdus vai veiciet kontroli manuāli.

7. Ražas novākšana

Baziliku var novākt, kad augi ir aptuveni 20 cm augsti. Lai novāktu, vienkārši nogrieziet stieņus virs otrā lapu pāra, tas stimulēs jaunu dzinumu augšanu.

Ar šiem padomiem jūs varat pareizi rūpēties par savu baziliku un receptēs izbaudīt svaigas un aromātiskas lapas. Atcerieties, ka baziliks ir ikgadējs augs, tas ir, tas ir jāmaina katru gadu.