Ko tas nozīmē

Ko nozīmē darīt?

Procarionte ir termins, ko izmanto bioloģijā, lai aprakstītu šūnu organisma veidu, kam nav noteikta kodola vai membrānas organellu. Šie organismi ir pazīstami kā prokarioti vai prokariotu šūnas.

Procariontes

raksturlielumi

Procariontes ir vienšūnu organismi, ti, tos veido tikai viena šūna. Tie ir sastopami dažādās vidēs, piemēram, ūdenī, augsnē, gaisā un pat cilvēka ķermenī.

Prokariotu galvenās iezīmes ir:

  • Noteiktā kodola neesamība: Atšķirībā no eikariotiem, prokariotiem nav kodola, kas norobežots ar kodola membrānu.
  • Membrānu organellu neesamība: Procarions nav membrānu organellu, piemēram, mitohondriju, endoplazmatiskā retikuluma un golgi kompleksa.
  • Šūnu sienas klātbūtne: lielākajai daļai prokariotu ir šūnu siena, kas ieskauj plazmas membrānu, nodrošinot šūnu aizsardzību un stingrību.
  • Ribosomu klātbūtne: Procarions ir ribosomas, struktūras, kas atbild par olbaltumvielu sintēzi.
  • Procariona

    piemēri

    Procarionus galvenokārt attēlo baktērijas un zilaļģes. Baktērijas ir mikroskopiski organismi, kas atrodami visur, sākot no zemes līdz mūsu ķermeņa iekšpusei. Cianobaktērijas ir fotosintētiski organismi, kas var veidot kolonijas un ir atbildīgi par skābekļa ražošanu atmosfērā.

    Procarions

    nozīme

    Procarions spēlē būtisku lomu dabā un cilvēka dzīvē. Viņi ir iesaistīti tādos procesos kā organisko vielu sadalīšanās, barības vielu cikls, slāpekļa fiksācija un pārtikas ražošana, piemēram, jogurts un siers.

    Turklāt dažas baktērijas tiek izmantotas zāļu ražošanā, piemēram, antibiotikās un pārtikas rūpniecībā, pārtikas fermentācijā.

    Secinājums

    Procariontes ir vienkārši šūnu organismi, kuriem nav noteikta kodola un nav membrānu organellu. Tos galvenokārt pārstāv baktērijas un zilaļģes, kas spēlē būtiskas lomas dabā un cilvēka dzīvē.