Ko nozīmē Genesis

Ko nozīmē Genesis?

Genesis ir grieķu vārds, kas nozīmē “izcelsme” vai “sākums”. Tā ir pirmā Bībeles grāmata gan Kristīgās Bībeles Vecajā Derībā, gan ebreju Torā. Genesis grāmata ir saistīta ar pasaules radīšanu, agrīno cilvēku vēsturi, cilvēka krišanu, plūdu un tautu veidošanos.

Pasaules izveidošana

1. Mozus grāmatā stāsts par pasaules radīšanu tiek stāstīts sešās dienās. Dievs savā tēlā un līdzībā rada debesis, zemi, gaismu, dzīvniekus un, visbeidzot, vīrieti un sievieti. Septītajā dienā Dievs atpūšas, svētī un svētī atpūtas dienu, kas kļūst par sabatu.

Pirmo cilvēku vēsture

Genesis stāsta arī par Ādamu un Ievu, Dieva radītajiem pirmajiem cilvēkiem. Viņi dzīvoja Ēdenes dārzā, paradīzes vietā, līdz viņi nepaklausīja Dievam, ēdot labo un ļauno zināšanu koka aizliegtajus augļus. Rezultātā viņu izraidīšana no dārza un dzīves sākuma ārpus Paradīzes.

plūdi

Vēl viens slavens stāsts Genesis grāmatā ir plūdu stāsts. Dievs nolemj iznīcināt cilvēci ļaunuma un korupcijas dēļ, kas izplatās uz Zemi. Tomēr Dievs izvēlas Noa, taisnīgu cilvēku, lai izveidotu šķirstu un glābtu savu ģimeni un pāris no katrām dzīvnieku sugām. Pēc četrdesmit dienām un četrdesmit lietus naktīm plūdi beidzas, un Noa un viņa ģimene pārdzīvo zemi.

Nāciju veidošanās

Genesis stāsta arī par Ābrahāmu, kas tiek uzskatīts par ebreju cilvēku tēvu. Dievs veido aliansi ar Ābrahāmu, apsolot viņam lielu zemi un nolaišanos. No Ābrahāma patriarhi Īzaks un Jēkabs, kuriem ir divpadsmit bērni, kuri kļūst par divpadsmit Izraēlas ciltīm. Šīs ciltis kļūst par Izraēlas un Jūdas tautām.

Secinājums

1. Mozus grāmata ir ārkārtīgi svarīga jūdaismam un kristietībai, jo tā nosaka ticības pamatus un šo reliģiju vēsturi. Turklāt 1. Mozus grāmatas sniedz mācības par radīšanu, cilvēka krišanu, paklausību Dievam un ticības nozīmi.

Atsauces:

  • tiešsaistes Bībele
  • chabad.org