Kā darbojas potenciometrs

Kā darbojas potenciometrs

Potenciometrs ir elektronisks komponents, ko plaši izmanto elektriskajās un elektroniskajās shēmās. Tas ir atbildīgs par elektriskās pretestības kontroli ķēdē, ļaujot pielāgot strāvas intensitāti, kas caur to iziet.

potenciometra komponenti

Potenciometrs sastāv no trim galvenajiem elementiem: fiksēta rezistora, mobilā kursora un kontakta termināļa. Fiksētais rezistors ir vadoša taka, kas pārvietojas pa visu potenciometra garumu. Mobilais kursors ir gabals, kas slīd virs vadošās takas, ļaujot mainīt elektrisko pretestību. Kontakta terminālis ir tur, kur ir savienoti ķēdes vadi.

potenciometra

darbība

Kad potenciometrs tiek pagriezts vai slīpi, mobilais kursors pārvietojas pa vadošo taku, mainot kontakta zonu starp kursoru un taku. Tas izraisa elektrisko pretestību starp kontakta termināli un kursoru mainās. Jo augstāks kontakta laukums, jo zemāka elektriskā pretestība un otrādi.

Šī elektriskā pretestības variācija ļauj kontrolēt strāvas intensitāti, kas iziet caur potenciometru. Ķēdē potenciometru var izmantot, lai pielāgotu skaļruņa tilpumu, gaismas intensitāti vai motora ātrumu.

potenciometra lietojumprogrammas

Potenciometram ir vairākas lietojumprogrammas elektronikā un automatizācijā. Papildus tilpumam, gaismas un ātruma kontrolei to var izmantot arī temperatūras pielāgošanai apkures sistēmās, starp citām funkcijām kontrolēt sensora jutīgumu, kontrolēt pievada stāvokli.

Secinājums

Potenciometrs ir būtiska sastāvdaļa elektriskajās un elektroniskajās ķēdēs, ļaujot kontrolēt elektrisko pretestību un pielāgot strāvas intensitāti. Ar savu daudzpusību un dažādām lietojumprogrammām tas kļūst neaizstājams projektos, kas saistīti ar elektrisko mainīgo kontroli.