Kā attīstās vēzis

Kā attīstās vēzis

Vēzis ir sarežģīta slimība, kas var ietekmēt jebkuru cilvēka ķermeņa daļu. Tas attīstās, kad mūsu ķermeņa šūnas sāk nekontrolējami augt, veidojot ļaunus audzējus. Šajā emuārā mēs izpētīsim dažādus vēža attīstības posmus un to, kā tas var izplatīties visā ķermenī.

Kas ir vēzis?

Vēzis ir slimība, kurai raksturīga patoloģiska un nekontrolēta šūnu augšana. Parasti mūsu ķermeņa šūnas tiek sadalītas un reizinātas sakārtotā veidā, bet vēža gadījumā šis process tiek pārtraukts. Vēža šūnas vairojas traucējumus, veidojot audzējus, kas var iebrukt veselos audos un orgānos.

vēža attīstības posmi

Vēža attīstība notiek dažādos posmos, kas var atšķirties atkarībā no vēža veida un to atrašanās vietā organismā. Zinām galvenos posmus:

1. Iesvētīšana

Šajā posmā notiek izmaiņas šūnu ģenētiskajā materiālā, ko sauc par mutāciju. Šo mutāciju var izraisīt ģenētiski faktori, kaitīgo ķīmisko vielu iedarbība, starojums vai vīrusu infekcijas. Šūnas, kuras ietekmē mutācija, kļūst jutīgas pret vēzi.

2. Veicināšana

Šajā posmā mutētās šūnas sāk neļauties nekontrolējami. Viņi iegūst īpašības, kas padara tās atšķirīgas no normālām šūnām un veido mazas patoloģisku šūnu grupas, kas pazīstamas kā iepriekš saindēti bojājumi.

3. Progresēšana

Šajā posmā pirmsvēža šūnas turpina vairoties un kļūst arvien patoloģiskākas. Viņi var iebrukt audos un tuvējos orgānos, veidojot ļaundabīgus audzējus. Vēzis var izplatīties arī citās ķermeņa daļās caur limfātisko sistēmu vai asinsriti, procesā, ko sauc par metastāzes.

vēža attīstības riska faktori

Ir vairāki faktori, kas var palielināt vēža attīstības risku, piemēram:

  • Smēķēšana
  • Pārmērīga saules iedarbība
  • Aptaukošanās
  • Pārmērīgs alkohola patēriņš
  • Neveselīga ēšana
  • Kaitīgu ķīmisko vielu iedarbība
  • Vēža ģimenes vēsture

vēža profilakse un ārstēšana

Vēža profilakse ir saistīta ar veselīgu ieradumu pieņemšanu, piemēram, sabalansētu uzturu, regulāru fizisko aktivitāti, izvairīšanos no smēķēšanas un pārmērīga alkohola lietošanas un pasargājot sevi no saules iedarbības. Agrīna diagnoze ir kritiska arī, lai palielinātu ārstēšanas panākumu iespējas.

Vēža ārstēšana var ietvert ķirurģiju, staru terapiju, ķīmijterapiju, imūnterapiju un mērķa terapiju atkarībā no vēža veida un stadijas. Katrs gadījums ir unikāls un prasa individualizētu pieeju.

Secinājums

Vēzis ir sarežģīta slimība, kas attīstās dažādos posmos. Ir svarīgi apzināties riska faktorus un pieņemt profilakses pasākumus, kā arī meklēt agrīnu diagnozi. Vēža ārstēšana arī pēdējos gados ir daudz attīstījusies, piedāvājot vairāk iespēju un labākus rezultātus pacientiem.

Atsauces:

  • Nacionālais vēža institūts (INCA)
  • Amerikas vēža biedrība
  • vēža pētījums uk