Ko nozīmē skābekļa piesātinājums

Ko nozīmē skābekļa piesātinājums?

skābekļa piesātinājums ir termins, ko izmanto, lai aprakstītu asinīs esošo skābekļa daudzumu, salīdzinot ar maksimālo daudzumu, ko var pārvadāt ar sarkanām asins šūnām. Tas ir svarīgs ķermeņa spēja nodrošināt skābekli audiem un orgāniem.

Kā mēra skābekļa piesātinājumu?

Skābekļa piesātinājumu mēra caur ierīci, ko sauc par impulsa oksimetru. Šī ierīce tiek novietota uz pirksta vai auss, un tā izmanto infrasarkano gaismu, lai izmērītu skābekļa daudzumu asinīs. Rezultāts tiek izteikts procentos un parasti tiek uzskatīts par normālu, ja tas pārsniedz 95%.

Kāpēc skābekļa piesātinājums ir svarīgs?

Skābekļa piesātinājums ir būtisks elpošanas un sirds un asinsvadu veselības indikators. Zems skābekļa piesātinājuma līmenis var norādīt uz tādām problēmām kā elpošanas mazspēja, plaušu slimība, sirds problēmas vai elpceļu aizsprostojums. No otras puses, augsts skābekļa piesātinājuma līmenis var norādīt uz tādām problēmām kā hiperventilācija vai pārmērīga papildu skābekļa izmantošana.

Kādas ir normālas skābekļa piesātinājuma vērtības?

Normālas skābekļa piesātinājuma vērtības var nedaudz atšķirties atkarībā no vecuma un veselības. Kopumā tiek uzskatīts, ka skābekļa piesātinājums virs 95% ir normāls. Vērtības zem 90% tiek uzskatītas par zemām un var norādīt uz veselības problēmām.

Kādi ir zema skābekļa piesātinājuma simptomi?

Zema skābekļa piesātinājuma simptomi var ietvert elpas trūkumu, pārmērīgu nogurumu, garīgu apjukumu, zilganas lūpas un nagus, reiboni un ģīboni. Ja jūs uzrādāt šos simptomus, ir svarīgi nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību.


Kā> kā uzlabot skābekļa piesātinājumu?

Ir daži pasākumi, kas var palīdzēt uzlabot skābekļa piesātinājumu, piemēram:

  • Turiet hidratētu;
  • Izvairieties no smēķēšanas un toksisku dūmu iedarbības;
  • Regulāri vingrojiet vingrinājumus;
  • Izmantojiet papildu skābekli, ja to norāda ārsts;
  • ārstēt elpošanas un sirds slimības;
  • Uzturiet veselīgu un sabalansētu uzturu.


vecums
normālas skābekļa piesātinājuma vērtības

jaundzimušie 85-95%
bērni 95-98%
pieaugušie 95-100%
vecāka gadagājuma cilvēki 95-100%