Kā zināt, kura frakcija ir lielākā

Kā uzzināt, kura frakcija ir lielākā

Kad mums ir darīšana ar frakcijām, mums tās bieži jāsalīdzina, lai noteiktu, kurš no tiem ir lielākais. Šajā emuārā mēs izpētīsim dažas stratēģijas un padomus, kas palīdzēs jums uzzināt, kura frakcija ir lielāka.

Skaitītāju un saucēju salīdzināšana

Vienkāršs veids, kā salīdzināt frakcijas, ir aplūkot skaitītājus un saucējus. Skaitītājs ir skaitlis virs frakcijas līnijas, un saucējs ir skaitlis zem frakcijas līnijas.

Ja frakcijas skaitītājs ir lielāks par citas frakcijas skaitītāju, tad pirmā frakcija ir lielāka. Piemēram, ja mums ir frakcijas 3/4 un 2/4, mēs redzam, ka 3 ir lielāks par 2, tātad 3/4 ir lielāks par 2/4.

Tomēr, ja skaitītāji ir vienādi, mums jāsalīdzina saucēji. Ja frakcijas saucējs ir zemāks par citas frakcijas saucēju, tad pirmā frakcija ir lielāka. Piemēram, ja mums ir 1/3 un 1/5 frakcijas, mēs redzam, ka 3 ir lielāks par 5, tātad 1/3 ir lielāks par 1/5.

Kopsaucēja atrašana

Dažos gadījumos frakcijām var būt dažādi skaitītāji un saucēji, kas apgrūtina salīdzinājumu. Šādos gadījumos mēs varam atrast kopsaucēju abām frakcijām.

Lai atrastu kopsaucēju, mēs varam reizināt frakciju saucējus savā starpā. Piemēram, ja mums ir frakcijas 1/2 un 2/3, mēs varam reizināt 2 un 3, lai iegūtu kopsaucēju 6.

Mums ir jāpielāgo frakciju skaitītāji, lai viņiem būtu vienāds saucējs. Lai to izdarītu, mēs reizinām katras frakcijas skaitītāju par to pašu koeficientu, kuru mēs reizinām saucēju. Iepriekš minētajā piemērā mēs reizinātu 1/2 ar 3/3 un 2/3 ar 2/2, kā rezultātā attiecīgi būs 3/6 un 4/6.

Tagad, kad abām frakcijām ir vienāds saucējs, mēs varam salīdzināt skaitītājus. Šajā gadījumā 4 ir lielāks par 3, tāpēc 2/3 ir lielāks par 1/2.

izmantojot krustenisko noteikumu

Vēl viena frakciju salīdzināšanas stratēģija ir savstarpēja likuma izmantošana. Šis noteikums ietver vienas frakcijas skaitītāja reizināšanu ar otras frakcijas saucēju un salīdzināt rezultātus.

Ja pirmās frakcijas skaitītāja produkts ar otro frakcijas saucēju ir augstāks nekā otrās frakcijas skaitītāja produkts ar pirmo frakcijas saucēju, tad pirmā frakcija ir augstāka. Pretējā gadījumā otrā frakcija ir lielāka.

Piemēram, ja mums ir 2/3 un 3/4 frakcijas, mēs varam reizināt 2 ar 4 un 3 ar 3. Rezultāts ir 8 pirmajai frakcijai un 9 otrajai daļai. Tā kā 9 ir lielāki par 8, mēs secinām, ka 3/4 ir lielāks par 2/3.

Secinājums

Frakciju salīdzināšana var šķist sarežģīta, taču ar pareizajām stratēģijām mēs varam viegli noteikt, kura frakcija ir lielāka. Mēs varam salīdzināt skaitītājus un saucējus, atrast kopsaucēju vai izmantot krustenisko likumu. Es ceru, ka šis emuārs bija noderīgs, lai jūs saprastu, kā uzzināt, kura frakcija ir lielāka.