Ko nozīmē nozare

Ko nozīmē nozare?

Termins “sektors” tiek izmantots, lai noteiktu noteiktu apgabala vai aktivitātes sadalījumu vai segmentu. To var izmantot vairākos kontekstos, piemēram, ekonomikā, nozarē, valsts pārvaldei, cita starpā.

nozare ekonomikā

Ekonomikas jomā nozari izmanto, lai klasificētu dažādas produktīvās aktivitātes jomas valstī. Ekonomika parasti tiek sadalīta trīs galvenajās nozarēs:

  • Primārais sektors: ietver darbības, kas saistītas ar tādu dabas resursu ekstrakciju kā lauksaimniecība, mājlopi, makšķerēšana un kalnrūpniecība.
  • Sekundārā nozare: attiecas uz rūpnieciskām darbībām, kas ietver izejvielu pārveidošanu par gataviem izstrādājumiem, piemēram, ražošanas nozari un būvniecību.
  • terciārā sektors: sedz pakalpojumus, kuru mērķis ir, lai apmierinātu iedzīvotāju vajadzības, piemēram, tirdzniecība, transports, izglītība, veselība, tūrisms, cita starpā.
  • Nozare valsts pārvalde

    Valsts pārvaldes kontekstā nozari izmanto, lai organizētu un strukturētu dažādas valdības darbības jomas. Piemēram, cita starpā ir ierasts runāt par veselības nozari, izglītības nozari, drošības nozari.

    nozare citās jomās

    Terminu “nozare” var izmantot arī citos kontekstos, piemēram, uzņēmumu organizācijā, kur katru departamentu vai kompetences zonu var uzskatīt par nozari. Turklāt dažās īpašās jomās, piemēram, informācijas tehnoloģijās, ir ierasts, ka cita starpā ir runāts par atbalsta nozari, attīstības nozari, infrastruktūras nozari.

    Īsāk sakot, termins “sektors” tiek izmantots, lai noteiktu konkrētu dalījumu vai segmentu dažādās jomās un aktivitātēs – gan ekonomikā, valsts pārvaldei vai citās jomās.